Живуть же мавпи!

13.04.2006
Живуть же мавпи!

Той самий Чіта.

      Шимпанзе Чіта, мабуть, найвідоміша мавпа у світі, починаючи з 1930—40-х років. Чорно-білий фільм «Тарзан» давно став класикою розважального кіно, шалену популярність ця стрічка мала і в Радянському Союзі. Відтоді спливло багато часу. Юні шанувальники того, першого, «Тарзана» вже давно виросли й мають онуків, а більшість акторів, які свого часу були їхніми кумирами, відійшли у кращі світи. А весела мавпа Чіта, яку дресирував Тарзан, живе й досі. Хоча тепер до нього (взагалі то Чіта — самець) треба звертатися тільки на «ви» й дуже шанобливо. Адже днями старожилові шимпанзячого світу виповнилося 74 роки. Це і для людей вік вельми поважний, а для шимпанзе — справжній рекорд. Недаремно ж Чіту навіть занесли до Книги рекордів Гіннесса (у природі мавпи його породи доживають максимум до 40 років, а в неволі попередні рекордсмени дотягували до 60).

      Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», день народження ветеран Голлівуду зустрів удома — в будинку для літніх приматів у каліфорнійському місті Палм-Спрінгс, у колі друзів та шанувальників свого таланту. Були й подарунки: низькокалорійний торт із замінниками цукру (у сердешної мавпи знайшли цукровий діабет), який шимпанзе жваво запивав «легкою» «Кока-колою», а також перша у довгому житті Чіти кінонагорода. Гості з Іспанії привезли йому відзнаку Міжнародного фестивалю кінокомедій.

      Працівники «старечого дому» для приматів розповідають, що, незважаючи на хворобу, Чіта веде дуже активний спосіб життя, «має чудові зуби й ясний розум». До того ж він не сидить на шиї у доглядачів, а сам заробляє на харчі й собі, і своїм п'ятьом колегам по мавпячій «богадільні»: прибутки від картин в абстрактному стилі, які полюбляє малювати шимпанзе-актор, з лишком перевершили б бюджет і значно більшої установи. Адже витвори мистецтва, намальовані пензлем легедарного Чіти, залюбки купують і «нові американці», й чимало голлівудських знаменитостей. До речі, два полотна мавпи-довгожителя свого часу виставляли в Національному музеї Лондона.