Скандальний серіал триває

13.04.2006

      Позавчора Бюро Професійної футбольної ліги мало розглянути справу про «договорняк» між львівськими «Карпатами» і сумським «Спартаком». Нагадаємо: тиждень тому Комісія чесної гри КДК ФФУ визнала дії деяких футболістів із Сум такими, що не відповідали духу спортивної боротьби. Тобто цей матч лідера й аутсайдера першої ліги був договірним. Але позавчора голова згаданої комісії Анатолій Ревуцький дещо несподівано попросив ПФЛ надати його колегам десять днів для додаткового розгляду цієї справи. Начебто в них з'явилися нові факти, тому й формулювання рішення комісії може змінитися. Бюро ПФЛ погодилося на семиденну відстрочку.

      На зустрічі зацікавлених сторін у ПФЛ головний тренер «Карпат» Юрій Дячук-Ставицький заявив, що його клуб ніколи не затівав закулісних інтриг і завжди грав чесно. З огляду на відеозапис останніх хвилин скандального «поєдинку», які бачила вся Україна, у це не надто віриться. А в приватних розмовах футболісти інших команд першої ліги свідчать, що зустріч із «Спартаком» далеко не єдина, в якій львів'яни здобували перемогу за гроші.

      Крім того, наставник «Карпат» попросив ПФЛ перенести розгляд цієї справи через побоювання емоційної реакції гарячих львівських фанів, котрі вчора були присутні на півфінальному матчі Кубка України їхніх улюбленців проти київського «Динамо».

* * *

      Крім того, президент ПФЛ Равіль Сафіуллін ініціював розгляд ще однієї резонансної справи. Він попросив голову комітету арбітрів Віктора Дердо розглянути роботу судді в полі Євгена Амбросімова на недавньому матчі «Закарпаття» — «Таврія». Донеччанин попросив розібратися з моментом, коли рефері на 80-й хвилині призначив пенальті у ворота ужгородців. У зв'язку з цим Сафіуллін продемонстрував відео, з якого видно, що захисник «Закарпаття» чисто зіграв у підкаті, вибивши м'яч з-під ніг гравця «Таврії». Але Амбросімов призначив 11-метровий, завдяки якому сімферопольці виграли 1:0 i здобули важливі 3 очки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
«Золотий» матч буде і в Україні

      Позавчора на Бюро Ліги було прийняте ще одне важливе рішення для учасників «золотої» гонки вищої ліги. Відтепер у випадку, якщо команди наберуть однакову кількість очок, між ними буде проведено додатковий матч для визначення чемпіона України. Причому це рішення вступає в силу вже з нинішнього сезону.

      Така норма існує в багатьох «цивілізованих» країнах, але там кроки, пов'язані зі зміною регламенту, роблять із наступних чемпіонатів. А в нас вирішили втілити задум у життя миттєво, просто оцінивши турнірну таблицю поточної першості. Ще б пак, дивлячись на відстань між «Динамо» й «Шахтарем» — 3 очки, такий поворот подій виглядає доволі ймовірним. Через це поєдинки 30-го, останнього, туру відбудуться не 14-го, а 10 травня. А «золотий» матч у випадку необхідності зіграють саме 14 травня.