До наступного разу

11.04.2006
До наступного разу

Сергій Стаховський перед суперниками не встояв. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Після кількох років поневірянь у третьому за рангом дивізіоні світового тенісу наша команда, здолавши восени Болгарію, зробила нарешті крок нагору. Причому, піднявшись із другої до першої групи Євро-Африканської зони, українці отримали шанс посперечатися за путівку до Світової групи. Щоб потрапити у «плей-оф» елітної ліги, збірній України на власному майданчику треба було здолати бельгійців.

      На кортах київського тенісного клубу «Наука» постелили синтетичне покриття, яке більше підходило українцям. Але, чесно кажучи, в успіх нашої команди перед початком матчу вірилося мало. Гості з Бельгії характеризуються приблизно однаковим рівнем гри на різних кортах, тому вибір покриття навряд чи надав нам перевагу. А головне — кожен з українських тенісистів за рейтингом значно нижчий від будь-кого з суперників.

      Нехай капітанові української команди Володимиру Богданову і вдалося вперше залучити під синьо-жовті прапори 20-річного Сергія Стаховського, котрий останні вісім років мешкав у Чехії. Однак він посідає місце лише в середині третьої сотні світового рейтингу. Залишалося сподіватися на амбіції та впертість наших хлопців і прихильність до них фортуни.

      Уже в першому матчі Орест Терещук (429-й у світовому рейтингу) спробував кинути виклик Олів'є Рохусу (29). Та сили були надто нерівні. Велику кількість невимушених помилок уродженець Львова, а нині мешканець Донецька, пояснив після гри бажанням загострити гру. Адже ризикувати потрібно було саме йому, бо в спокійній течії двобою Рохус його б розтрощив без варіантів.

      У другому матчі п'ятниці столична публіка побачила нарешті в ділі Сергія Стаховського. Високий, худорлявий і гнучкий екс-киянин за манерою гри дуже нагадував свого опонента — Крістофа Влігена. Проте українцеві бракує стабільності, яка й дозволяє бельгійцеві посідати 53-й рядок рейтингу АТП. У третьому сеті Стаховський, здавалося, взяв під контроль хід матчу: брав свої подачі й зав'язував боротьбу на подачах суперника. Але у тенісній лотереї, тай-брейку, дався взнаки досвід Крістофа.

      Останнім шансом зачепитися за продовження боротьби для українців була парна гра. Капітан нашої команди вирішив довіритися молодим Стаховському й Бубці, які, щоправда, два роки не грали разом в офіційних зустрічах. Натомість уболівати з лави запасних залишився зіграний дует Терещук/Філіма. Бельгійці, у свою чергу, щось намудрували з заявкою. На корт начебто мали виходити Ельснер і Воутерс, але в них виявилися якісь ушкодження, тому проти української молоді виступила потужна артилерія у вигляді Воутерса із Влігеном.

      Наші хлопці непогано подавали, проте для того щоб виграти хоча б один сет, цього виявилося замало. Таким чином, уже після другого дня переможцем протистояння достроково стали бельгійці. Тому в неділю суперники домовилися грати матчі у скороченому варіанті.

      Стаховський не зміг здолати 156-ту ракетку світу Жиля Ельснера, а от Сергій Бубка-молодший приніс-таки Україні єдине очко у дуелі з Воутерсом. Син президента НОК проявив чоловічий характер, вигравши два тай-брейки у 220-го тенісиста планети, хоча сам перебуває лише на 701-й (!) позиції. Цей успіх приніс моральне задоволення глядачам і тренеру, але навряд чи погіршив настрій бельгійцям.

      Тепер свої сподівання на підвищення у класі збірна України має відкласти до наступного року й думати наразі про збереження прописки у І групі Євро-Африканської зони. У вересні за місце в цьому дивізіоні наша команда гратиме проти переможця матчу Велика Британія — Ізраїль. Ці збірні з'ясовуватимуть кращого в середині літа.

 

Матч І групи

Євро-Африканської зони. Київ, 7-9 квітня

Україна — Бельгія — 1:4

Терещук — Рохус — 0:3 (3:6, 1:6, 2:6)

Стаховський — Вліген — 0:3 (3:6, 3:6, 6:7)

Бубка/Стаховський — Вліген/Рохус — 0:3 (6:7, 3:6, 2:6)

Стаховський — Ельнер — 0:2 (3:6, 6:7)

Бубка — Воутерс — 2:1 (7:6, 3:6, 7:6)

 

А ТИМ ЧАСОМ...
ФТУ має нового президента

      Тенісний матч високого рівня став приводом для чергової конференції Федерації тенісу України. На ній новим керманичем ФТУ було обрано президента дніпропетровського клубу «Мегарон» Вадима Шульмана (саме того, який «викупив» для України Стаховського). Його попередник Герман Беньямінов став віце-президентом ФТУ.

      Кращий український тенісист усіх часів Андрій Медведєв вирішив відійти від власного бізнесу й повернутися до улюбленої справи свого життя. Колишню четверту ракетку світу було обрано почесним президентом ФТУ.

      Нагадаємо, що не так давно Андрій боровся за посаду керівника ФТУ на виборах із представниками тенісного Донбасу, нібито виграв, але низка рiшень судів залишила питання про посаду глави Федерації тенісу відкритим.