До чотирьох золотих медалей — ще й «Золота зірка» Героя України

08.04.2006
До чотирьох золотих медалей — ще й «Золота зірка» Героя України

Групове фото після церемонії. Ліворуч у нижньому ряду — Олена Юрковська, Герой України, праворуч від Президента — Валерій Сушкевич. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Позавчора Президент Віктор Ющенко в Маріїнському палаці привітав і гідно нагородив призерів IX зимових Паралімпійських ігор, що проходили в Турині, на засніжених схилах півночі Італії. На святковій церемонії спортсменів з обмеженими фізичними можливостями поздоровляли також міністр у справах сім’і, молоді та спорту Юрій Павленко та Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту інвалідів і народний депутат. Йому, до речі, також дісталася нагорода — орден князя Ярослава Мудрого V ступеня за заслуги у розвитку паралімпійського і дефлімпійського руху в Україні та багаторічну активну суспільно-політичну діяльність.

      Найвищу державну відзнаку — орден «Золота Зірка», який є атрибутом звання Герой України, — Віктор Ющенко вручив Олені Юрковській. 22-річна киянка, якій ще в дитинстві ампутували ноги, була визнана найкращою спортсменкою IX Паралімпіади. Нагадаємо, в Турині Оленка піднімалася на подіум шість разів, а золотих медалей за успіхи у лижних гонках і біатлоні в її активі аж чотири. Змагається вона на спеціальних санчатах, відштовхуючись лише лижними палицями, а в житті користується протезами.

      Загалом державними нагородами відзначено 24 спортсмени та їхніх тренерів. Національна паралімпійська команда України (у складі 12 чоловік) змагалася лише у лижних гонках та біатлоні, при цьому Україна посіла третій рядок командного заліку після Росії та Німеччини. А за загальною кількістю медалей (7 золотих, 9 срібних і 9 бронзових нагород) наша збірна — друга після тієї ж Росії, від якої в Турин приїхало значно більше паралімпійців.

      Звертаючись до спортсменів, Віктор Ющенко подякував їм за досягнення, які підносять міжнародний імідж України. «Ви зробили те, що повинні робити дипломати, політики, — сказав Президент. — Ви перевершили всі наші сподівання, і це ваш подвиг».

      Глава держави також повідомив, що підписав указ про заснування 100 президентських стипендій для паралімпійців, дефлімпійців (глухих) та їхніх тренерів. Як повідомляє прес-служба Президента, раніше, перед початком Паралімпійських ігор, Ющенко неодноразово наголошував, що держава бере на себе зобов’язання однаковою мірою підтримувати всіх спортсменів, включно з тими, що мають фізичні вади. «Сьогодні ця домовленість починає працювати», — зазначив глава держави, вручивши ордени й медалі.