Шибу хотіли зняти. А він мер

08.04.2006

      Майже тиждень лучани чекали вердикту міської територіальної виборчої комісії з виборів міського голови, за крісло якого боролося аж 14 претендентів. Проте, як і слід було чекати, головна боротьба розгорнулася між діючим міським головою Антоном Кривицьким, який відважився спробувати вчетверте увійти у «мерську річку», та самовисуванцем Богданом Шибою. Останнього підтримував начебто весь «помаранчевий» табір, хоча навіть від БЮТ балотовувалося відразу кілька кандидатів. Однак партійне керівництво обласної організації партії «Батьківщина» явно ставило на найбільш прохідного Шибу.

      За місяць до виборів Богдан Павлович ефективно склав із себе повноваження першого заступника голови Волинської облдержадміністрації, подавши у відставку, аби його не звинуватили у використанні адмінресурсу. Але вже 13 березня конкуренти звинуватили його в тому, що він некоректно проводить агітаційну компанію. І міська комісія зняла його з реєстрації. Поновився Шиба у списку кандидатів через суд.

      Закидали Шибі і його провінціалізм, мовляв, як може бути мером Луцька людина, яка тільки рік живе у Луцьку? Не рік, а вже майже чотири, хоча він дійсно вісім років був головою райдержадміністрації в районі геть не близькому до Луцька.

      Утім саме новачкові Шибі лучани віддали найбільше своїх голосів. Навіть після перерахунку на «спірних» дільницях Богдан Шиба мав перевагу 753 голови перед головним суперником Антоном Кривицьким. За нового мера проголосувало 31 263 лучан. Так завершилася епоха Кривицького, який, до речі, привітав свого наступника із перемогою одним із перших. Хоча судові позови не виключені.

      Найчисельнішою фракцією у Луцькій міській раді буде БЮТ. В обласній раді більшість теж здобули БЮТівці: у них 40 депутатських мандатів із 80, у «Нашої України» — 18, УНБ Костенка і Плюща — 6, Блоку Бориса Клімчука «Рідна Волинь» — 5 (Клімчук у недалекому минулому — один із аксакалів серед голів ОДА, якого Кучма забрав з області після поразки провладної партії на виборах-2002, а нині — повноважний посол України в Литві). По 4 мандати здобули Партія регіонів, Народний блок Литвина і 3 — СПУ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Команда чинного міського голови Житомира Георгія Буравкова, який керував містом з 2002 року, прагне знову зробити його мером, незважаючи на те, що його із перевагою в понад 2 тисячі голосів перемогла кандидатка від «Нашої України» Віра Шелудченко (третє й четверте місця зайняли екс-«губернатор» Житомирщини Сергій Рижук та народний депутат Віктор Развадовський). Як повідомляє сайт «НУ», 30 березня Житомирська міська територіальна виборча комісія, «грубо порушивши пункт 4 статті 75 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», визнала вибори міського голови Житомира недійсними».

      Натомість інший «нашоукраїнець», Володимир Гройсман, поки що не має жодних перешкод до керівництва Вінницею, де також переміг на виборах міського голови.

      У Дніпропетровську мером втретє став самовисуванець Іван Куличенко. Міський голова Рівного Віктор Чайка також не полишить свого крісла. На виборах мера Луганська переміг представник Партії регіонів Сергій Кравченко, а в Тернополі — голова правління місцевої птахофабрики Роман Заставний, якого підтримували НСНУ, СПУ і «Пора».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>