Комусь портфелі затулили Україну...

04.04.2006
Комусь портфелі затулили Україну...

      Нова, «постреволюційна», Україна склала важливий іспит — провела чесні й демократичні вибори. Саме підсумкам цієї виборчої кампанії і було присвячене чергове щотижневе радіозвернення Президента до народу України.

      Як зазначив Віктор Ющенко, «єдиним переможцем цих виборів є український народ, який продемонстрував високу активність і громадянську свідомість». Глава держави зазначив, що хоча підрахунок голосів і пройшов без масових фальсифікацій, як було в минулому, але є сигнали про те, що представники місцевої влади намагалися підправити результати голосування на користь тих чи інших політичних сил. Президент пообіцяв, що ці випадки не залишаться поза увагою правоохоронних органів, і назвав уроки, які ми маємо винести з нинішніх виборів.

      Насамперед це необхідність внести серйозні зміни і доповнення у виборче законодавство. «Черги на дільницях, багатогодинна виснажлива робота комісій свідчать — дуже складно проводити одночасно вибори до парламенту і місцевих рад. Вони мають бути розведені в часі», — констатував Ющенко. І наголосив, що до наступних виборів має бути розв'язана постійна проблема зі списками виборців — «потрібно нарешті завершити роботу із формуванням єдиного реєстру фізичних осіб в Україні».

      Другий висновок: «Результати виборів засвідчили — попри присутність у списках майже півсотні політичних партій та блоків, громадяни навчилися відрізняти віртуальні партії і передвиборчі політтехнологічні проекти від реальних політичних сил», а отже, це був «перший крок до політичної структуризації суспільства».

      Третє: «Своїм вибором український народ підтвердив обраний курс на демократію і європейську інтеграцію. Сьогодні в Україні є всі можливості для економічного зростання і соціальної стабільності», — переконаний Президент Ющенко, який закликає вже «не ділити Україну по кольорах», а всі політичні сили, які пройшли до Верховної Ради, незалежно від того, будуть вони в більшості чи в опозиції, — «прислужитися Україні, мислити вже не виборчими категоріями, а зосередитись на важливих для країни питаннях». В. Ю. наголосив, що як Президент України поважатиме вибір громадян і працюватиме як з парламентською більшістю, так і з парламентською опозицією, права якої при цьому треба закріпити законодавчо.

      Наступний урок «гіркий» — «вибори вкотре довели, що головний заклик Тараса Шевченка до єдності й досі не прочитаний багатьма політичними силами». Демократичні сили пішли на вибори розпорошено, через що деякі з них зазнали поразки. Але сьогодні, врахувавши цей урок, саме час для об'єднання.

      Щодо скромного результату «Нашої України» Ющенко відзначив: провладним партіям перемагати завжди важче, але важливо те, що «вперше за провладний блок ніхто не змушував нікого голосувати». А надалі «партії потрібно зробити серйозні висновки з виборчої кампанії, активізувати власне свій діалог iз виборцями, працювати над кадровим резервом» тощо, «а не зосереджуватися на критиці опонентів».

      «Сьогодні на порядку денному — формування демократичної парламентської більшості», яка вперше в незалежній Україні «не зганяється тиском і купівлею голосів, а формується винятково шляхом переговорів», — акцентував Президент, якого «непокоїть, що вже тиждень йдуть чвари навколо портфелів і дуже мало говориться про принципи формування коаліції, її програмні засади». «Важливо, щоб у боротьбі за портфелі не програла Україна», — підкреслив глава держави, висловивши впевненість у тому, що «буде сформовано саме демократичну коаліцію — не лише за визначенням, а й за своїм світоглядом і принципами».

      Президент закликає всі політичні сили, які поділяють демократичні принципи і цінності, підписати об’єднавчий меморандум, який ляже в основу парламентської коаліції — у ній Ющенко бачить «усі сили, що разом на Майдані виборювали демократію». Учасникам коаліції потрібно підписати між собою угоду, яка «передбачить не лише загальні принципи і завдання, а й законопроекти та власне конкретні урядові кроки, і лише після цього підійти до розподілу відповідних портфелів. І, нарешті, всі політичні сили, що пройшли до парламенту — як майбутня більшість, так і опозиція, — мають укласти пакт про стабільність, який би задокументував «шляхи консолідації українського суспільства, гармонійний розвиток усіх регіонів країни, єдине бачення шляхів соціально-економічного зростання, способи почути і врахувати думку всіх політичних сил».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>