«Червона» атака на слов'ян

01.04.2006
«Червона» атака на слов'ян

«Севілья» — «Зеніт»: де чия нога? (Фото РЕЙТЕР.)

      Кубок УЄФА потрібно рятувати — цю тезу підхоплюють і мас-медіа Східної Європи, які погоджуються з тим, що єврокубкові фінали повинні виглядати «елітно». Звичайно, з погляду залучення коштів рекламодавців, поєдинки за участю сильних клубів з національних чемпіонатів «великої п'ятірки» вважаються більш привабливими. З іншого боку, через це не повинен страждати спортивний принцип. Скажімо, якщо східноєвропейська команда доводить свою силу на футбольному полі, чи варто її зупиняти всіма можливими засобами?

      Але, схоже, в УЄФА були дуже занепокоєні перспективою східноєвропейсько-швейцарського фіналу в Ейндховені. Судіть самі: серед чвертьфіналістів залишилося лише троє представників елітних чемпіонатів — «Міддлсбро», «Севілья» та «Шальке», до того ж дві останні команди за «сіткою» можуть зійтися вже у півфіналі. Для тих, хто має великі дивіденди від телетрансляцій, катастрофою став би вихід до півфіналу одночасно болгарського, російського та румунського клубів. Відтак дуже підозрілою є суворість арбітрів щодо футболістів із Софії та Санкт-Петербурга.

      «Червоний терор» у вигляді вилучень гравців «Левськи» та «Зеніту» допоміг іспанському та німецькому фаворитам зняти фактично всі питання вже після перших поєдинків 1/4 фіналу. До початку «карних заходів» в обох матчах на полі тривала гра рівних команд. Хай у «Севільї» та «Шальке» були у складі «імена», але болгарський та російський колективи компенсували це організованістю та бійцівськими якостями. Довести свою зверхність заможніші клуби змогли лише в більшості. Особливо несправедливим було вилучення французького гравця «Левськи» Бордона на 35-й хвилині за друге попередження. У відборі він грав не жорсткіше за німців, але одних карали, інших — ні. Болгари на той момент вели в рахунку 1:0, та й узагалі в цьому розіграші Кубка УЄФА ще не втратили у домашніх матчах жодного очка. Перервати виграшну серію господарів гельзенкірхенці змогли, лише реалізувавши чисельну перевагу в другому таймі. А до перерви вони не здатні були створити жодного гольового моменту.

      В Іспанії «Зеніт» пристойно витримав стартовий штурм господарів у першому таймі і завдяки красивому голу Кержакова пішов на перерву з «вигідним» рахунком 1:1. У другій половині зустрічі підопічні чеського тренера Петржели готові були здивувати Європу ще раз, але арбітр із Люксембургу Алан Хамер унеможливив це «неподобство». Спочатку він не призначив пенальті за порушення проти того ж Кержакова, який за класом не поступався Савіолі — автору дубля у ворота Малафєєва. Потім севільці «зламали» Денисова, не одержавши за це покарання. Заміна ж травмованого гравця стала фатальною для гостей. Бо саме помилка українця Співака, який вийшов на поле, призвела до того, що його норвезький партнер у захисті Хаген пішов на «фол останньої надії». Після реалізованого 11-метрового іспанці дотиснули-таки російський «сюрприз», забивши ще два голи і спровокувавши Аршавіна на «відмашку» (за удар суперника рукою той миттєво побачив «червоний сигнал» від арбітра).

      Румунське дербі завершилося внічию, що лише формально дало перевагу «гостьовому» «Стяуа», оскільки обидва клуби — з Бухареста. Тим більше що «Рапід» Развана Луческу в цьому євросезоні успішніше грає якраз на чужих стадіонах.

      Переможець цієї пари у півфіналі зустрінеться, очевидно, з представником посереднього чемпіонату Швейцарії. Принаймні «Базель» досить упевнено обіграв англійських «річковиків». Утім не будемо поспішати, адже на полі «Міддлсбро» альпійців прогнозовано очікує всебічний тиск. Футбольній Європі цікавіше дивитися англо-іспанський чи англо-німецький фінал.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Перші матчі:

«Севілья» (Іспанія) — «Зеніт» (Росія) — 4:1

      Голи: Савіола, 15; 81; Марті, 53 (пен.); Коррейя, 90+2 — Кержаков, 45

      Вилучення: Хаген, 52; Аршавін, 90 (обидва — «З»)

«Левськи» (Болгарія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:3

      Голи: Боримиров, 6 — Варела, 48; Лінкольн, 69; Асамоа, 79

      Вилучення: Бордон, 35 («Л»)

«Рапід» (Румунія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:1

      Голи: Молдован, 50 — Ніколіце, 5

«Базель» (Швейцарія) — «Міддлсбро» (Англія) — 2:0

      Голи: Дельгадо, 43; Деген, 45