Що говорять лідери перегонів про коаліцію?

01.04.2006
Партія регіонів

      Голова політичної ради Партії регіонів Микола Азаров повідомив на прес-конференції, що на консультаціях Віктора Януковича з Президентом Віктором Ющенком і Прем'єром Юрієм Єхануровим сторони домовилися, що переговори про коаліцію варто починати тільки після оголошення офіційних результатів парламентських виборів. При цьому Азаров не виключив того, що коаліцію буде сформовано між Партією регіонів і блоком «Наша Україна». «Я допускаю формування коаліції», — зауважив він. Азаров вважає, що співпраця має будуватись «на певних принципах». Якщо ж принципи альянсу не дозволять реалізувати економічну й соціальну програму Партії регіонів, то коаліції не буде.

      Азаров також розкритикував проект меморандуму про коаліцію, який планується підписати між БЮТ, «Нашою Україною» і Соцпартією за недостатню увагу до економіки. Він зазначив, що більша частина документів присвячена поділу портфелів, натомість Партія регіонів пропонує зосередитись на економічному рості та соціальному розвитку. Микола Янович також сказав, що у планованій коаліції не буде достатньо голосiв для прийняття конституційних змін. «Без Партії регіонів створення якої-небудь політичної конструкції... неможливе», — сказав Азаров.

Блок Юлії Тимошенко

      Із заяви БЮТ: «Коаліція у Верховній Раді V скликання може бути винятково ДЕМОКРАТИЧНОЮ КОАЛІЦІЄЮ, яка базується на європейській інтеграції, ринковій, соціально-орієнтованій економіці, демократичних цінностях та правах людини... Будь-які союзи та альянси демократичних сил з Партією регіонів є аморальними та руйнівними для України. Такі союзи є нечесними і загрожують уже не окремій парламентській більшості і не окремим політичним силам, а самому існуванню незалежної України... Блок Юлії Тимошенко не буде підтримувати створення такої коаліції і не підпише жодних угод... Ми рекомендуємо своїм партнерам по Коаліції усунути від переговорів усіх осіб, які так чи інакше виступають проти сформування Демократичної коаліції чи зволікають з її формуванням. Будь-яке затягування часу з підписанням угоди будуть розцінені суспільством як неспроможність і нездатність тих політичних сил, яким вони висловили довіру, сформувати владу та взяти відповідальність за ситуацію в країні... Гарантом угоди про формування Демократичної коаліції у Верховній Раді України має бути Президент України Віктор Ющенко».

      Юлія Тимошенко заявила, що деякі політики почали готувати суспільство до союзу «Нашої України» та Партії регiонів. Для цього, на думку Тимошенко, започатковано спеціальну інформаційну кампанію. Однiєю з її складових Юлія Тимошенко назвала дискредитацію. «Створення негативного іміджу мені як екс-Прем'єр-міністру, наклеювання на мене ярликів «реприватизатор», «популіст» і «непрогнозована людина» — це складова технології, яка принижує мене як учасника коаліції і має на меті викликати у людей негативне ставлення до мене як до майбутнього Прем'єр-міністра», — зазначила Тимошенко.

«Наша Україна»

      Юрій Єхануров: «Я задоволений зустрічами з усіма представниками політичних сил — переможців парламентської кампанії. Сторони переговорного процесу висловили своє бачення майбутнього країни, формату та принципів формування коаліції. Очевидно, що всі вони думають про Україну... Зрозуміло, що є необхідність у проведенні чергового кола переговорів, в ході яких наша політична сила намагатиметься вивести формулу архітектури нової української політики. Хочу наголосити, що блок «Наша Україна» проти створення майбутньої коаліції на принципах закритого акціонерного товариства. Ми маємо визначити правила для всіх, а не тільки для коаліції переможців. Українські політики врешті-решт повинні повернутися з війни.

      Зіновій Шкутяк, голова Івано-Франківської обласної організації «Нашої України»: «Ми за «помаранчеву» коаліцію. Але за однієї умови: кандидат в Прем'єри повинен офіційно заявити, що ніколи, за жодних умов не буде претендувати на президентське крісло, якщо Віктор Ющенко піде на другий термін. Наша головна вимога — Прем'єр-міністр не буде претендувати на президентське крісло. Тому що, в такому випадку, перед президентськими виборами ми знову почнемо ламати списи».

      Володимир Бондар, «губернатор» Волинської області: «На всеукраїнському рівні люди очікують «помаранчевої» коаліції. Основна вимога до її формування: курс на виконання програми Президента і визнання його лідером коаліції. Я вважаю також, що потрібно відкидати емоції і переходити до конструктивних переговорів».

Соціалістична партія

      Олександр Мороз, лідер СПУ: «Ще раз підтверджую позицію соціалістів: ми готові сьогодні підписати Меморандум про створення коаліції з партіями, що матимуть в парламенті свої фракції на умовах, визначених змістом документа. Меморандум — ще не угода, а скоріше, погодження принципів і цілей. Тому відкладати схвалення такого документа недоцільно, а відсутність остаточних результатів виборів підписанню не заважає».

Комуністична партія

      Перший секретар Комуністичної партії Петро Симоненко вважає, що «фантом Тимошенко» був створений спеціально для того, щоб «помаранчеві» здобули на цих виборах більше голосів. «Саме заради збереження «президентських» голосів тих, хто розчарувався в Ющенку та його команді, був створений «фантом Тимошенко», — зазначив лідер КПУ. — Саме вона мала перетягнути на себе голоси невдоволених, аби у новому складі Верховної Ради приєднати їх до «нашоукраїнців». При цьому Петро Миколайович не виключив, що коаліція можлива в конфігураціях ПРУ—«НУ» і ПРУ—БЮТ. Адже «всі ці політичні сили, — вважає Симоненко, — не мають принципових ідеологічних розбіжностей, які могли б завадити їм сформувати владні структури». «До того ж, — додає комуніст, — кому і з ким блокуватися вирішують не лідери цих партій і блоків, а сценаристи та режисери виборчих перегонів, які знаходяться за межами України».

* * *
Президент України

      Віктор Ющенко вважає, що партіям, які здолали парламентський бар'єр, треба припинити конфронтацію. Про це на брифінгу заявив заступник голови секретаріату Президента Анатолій Матвієнко. «Україна водночас потребує двох речей, переконаний Президент: продовження демократичних змін і руху до Європи — з одного боку, і подолання розколу суспільства», — зазначив лідер УРП «Собор». За його словами, першої мети можна досягти на основі формування коаліції демократичних сил у парламенті. Натомість досягнення другої мети потребує вироблення форм ефективного діалогу з усіма партіями. Він зазначив, що поєднання цих двох складових майбутньої політики України є дуже складним, оскільки як «помаранчеві», так і «біло-блакитні» виборці не сприймають ідеї подібного компромісу. «Це наслідок, і політичні партії за цей наслідок не тільки мають відповідати, але й усвідомлювати, і, очевидно, змінити, скоригувати свою політику. Продовження лінії конфронтації — це рух в нікуди. Це принципова позиція Президента», — підсумував Матвієнко.

      Учора Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з керівниками силових структур та головою Верховного Суду «висловив переконання, що найближчими днями демократичні політичні сили, які разом стояли на Майдані, відстоюючи демократичні цінності, знайдуть порозуміння і запропонують концепцію коаліції», — передає прес-служба глави держави.

(За матеріалами прес-служб, агенцій УНІАН та «Українські новини», інтернет-видання «Українська правда»)
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>