Квітень по-французьки

30.03.2006
Квітень по-французьки

Сцена з вистави «Шин-Шилла».

      Разом із новою сезонністю у квітні Україна перейде і на нову культурну погоду: традиційне для теплої пори фестивальне розмаїття почнеться з «Французької весни».

      «В Україні прояви творчості можна зустріти просто на вулиці, — вважає Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Жан-Поль Везіан. — У Києві, до прикладу, Хрещатик кожні вихідні наводнюється пішоходами, митцями, перехожими торговцями й стає місцем проведення вуличних вистав, організованих чи імпровізованих, професійних чи аматорських. Відкриття «Французької весни» теж долучається до цієї традиції: 1 квітня місто Київ прийматиме фантастичний парад — унікальне дійство, яке відбуватиметься по всій довжині Хрещатика, до самого майдану Незалежності».

      У Французькому культурному центрі згадують, що рік тому урочисте відкриття «ФВ-2005», власне, і мало бути «вуличним» та «феєричним», але в останній момент світ отримав звістку про смерть Івана Павла ІІ, тож актори вогняної вистави з міста Тулуза (яке, між іншим, є побратимом Києва — минулого року «брати» святкували тридцятилітній ювілей) вечірній Майдан вразити не змогли. Цього року організатори анонсують відкриття «Весни» спектаклем-мандрами «Під кінець Одіссеї»: подорож-посвята з поєднанням механіки та поезії, історія кочового племені, котре вирушило ще у прадавні часи на пошук чотирьох елементів матерії, необхідних для їхнього виживання. Головною метою цих мандрів є запалення «джерела життя». Глядачі ж спостерігатимуть за пересуванням племені від Бессарабської площі до Майдану на дивовижних машинах за допомогою своєї ваги, м’язiв нiг та рук.

      А вже починаючи з наступного дня — бон жур, Франс! Перша «програмна» імпреза відбудеться 2 квітня у Національній опері, де покажуть балет Сержа Лифаря на музику Франсіса Пуленка — «Ранкова серенада». За словами пана Везіана, фестиваль — це не тільки естетична насолода, емоційне піднесення та інтелектуальні роздуми з позначкою FR, а й відкриття для багатьох українців творчості вітчизняних митців, які свого часу емігрували: «ФВ» є для нас нагодою представити в українському перекладі твори французьких авторів, таких як Маргеріт Дюрас або Жан-Поль Віллєм, а також повернути в Україну творчість Сержа Лифаря та Івана Кавуна, які народилися в цій країні, але пов'язали свою творчу кар'єру з Францією».

      Цього року є нагода переглянути спільну виставку двох митців різного віку та мистецьких шкіл Кзав'є Галя (Франція) і Анатолія Криволапа (Україна) — «Від Тулузи до Києва». Один, мешкаючи у Франції, надихається урбаністичними пейзажами і переосмислює їх у власних полотнах. Інший більшу частину свого часу працює у майстерні містечка Яготин і не уявляє своєї творчості без краєвидів. За словами організаторів, незважаючи на інакшість у світосприйнятті та індивідуальний підхід до втілення задуманого, спільними для обох митців однозначно є експресивність та цікаві експерименти з кольором.

      Сучасний танець у поєднанні з відео у спектаклі «Шин-Шилла» можна буде побачити у всіх містах, які залучені до «ФВ», — Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Харкові та Києві. Його презентуватиме французька компанія ECART, артисти якої «з 1990 року зношують свої черевики на асфальті, виборюючи свободу самовираження, право на танець поза будь-яким форматом (як справжні самоуки)». Одночасно з виставами на традиційних сценах вони вирішили ставити спектаклі на «сільських майданах», тому що прямий зв'язок із глядачем і доступність народжується лише при безпосередньому спілкуванні з вуличною публікою.

      Утім критики зазначають, що варто говорити не про місце проведення дійства — театр це чи вулиця, а творчу манеру артистів, яка часом виходить за межі будь-якого формату, занурюючи публіку у світ безупинного руху. Протягом 50 хвилин на тлі спроектованих кінообразів, електронної музики, шумових ефектів та діалогів танцівники вихлюпують на глядача свої прості, часом різкі або чуттєві рухи. А що проекція зображень не може відбуватися при денному світлі, дія «Шин-Шилли» відбувається у темряві.

      Німе кіно та сучасна електронна музика в Україні досі не перетиналися. У рамках «ФВ» музичний супровід німих фільмів діджеями матиме назву «Кіно-Мікс». Це також повернення до традицій живого дійства, яким було кіно на початку свого існування, коли покази фільмів завжди супроводжувались виконанням музики — чи то оркестром, чи тапером. Започатковані наприкінці дев'яностих покази німих фільмів у поєднанні зі, здавалось би, непоєднуваним, користуються дедалі більшим успіхом; тепер така практика дозволяє познайомити ширше коло глядачів з кінематографом, який досі могли побачити лише спеціалісти.

      До участі у фестивалі запропоновано дві французькі стрічки, створені ще у 20-х роках, — «Тристороннє дзеркало» (чоловік намагається віднайти себе у портретах трьох жінок, яких він кохав. У запамороченні від побаченого він жене на автомобілі, і лише дзьоб ластівки зможе його зупинити...) Жана Епштейна (1927) та «Гойдалки» (під час свята факір присипляє одну молоду пару, занурюючи їх у сумний скорботний світ. Після пробудження свято видається їм прекрасним, як ніколи) Ноеля Ренара (1928). «Акомпанувати», чи, за їхніми словами, «намагатися передати візуальні образи, які не з'являються на екрані», під час перегляду цих стрічок будуть учасники групи Scratch Massive — Мод і Себ — та саксофоніст Стефф.

      А що вже звично найголовнішим на фестивалі залишається кінорозділ, то і зараз одним «Кіно-Міксом» не обійдеться — організатори пропонують Фестиваль допрем'єрних показів. Позаминулого року в рамках «ФВ» до Києва приїздила французька зірка Фанні Ардан, а цьогоріч — повідомили «УМ» у Французькому культурному центрі — очікують на Жана-Марка Барра, відомого передусім за фільмом Люка Бессона «Блакитна безодня» та ролями в картинах Ларса фон Трiєра.

      Ну і, звичайно, «Довга ніч... короткого метра»: більше, ніж 5 годин французьких короткометражок, починаючи з 11 вечора. Цьогоріч оргкомітет приготував чотири «відеозбірки» тривалістю більше години кожна, в яких представлені французькі стрічки останніх років.

      Закриватиме «Французьку весну» Симфонічний оркестр Національної філармонії України, який під орудою Миколи Дядюри виконає «Фантастичну симфонію» Гектора Берліоза — революційний шедевр, яким позначився вирішальний етап у кар'єрі композитора. Втім що там закриття — ще ж цілий місяць!

 

Фестиваль найсвіжіших французьких фільмів у Києві пройде в кінотеатрі «Україна» з 19 по 25 квітня

«Ангел А» (Режисер Люк Бессон)

«Місця в партері» (Режисер Даніель Томпсон)

«Не сьогодні — завтра» (Режисер  Філіп Ле Ге)

«Юний лейтенант» (Режисер Ксав'є Бовуа)

«Marock» («Марок») (Режисер  Лайла Марракші)

«І серце моє завмерло» (Режисер Жак Одіар)

«Павлики-равлики» (Режисери  Олів'є Дюкастель та Жак Мартіно)