Місто безкоштовного тепла

30.03.2006

      Фахівці робочої групи з питань реформування муніципальної теплоенергетики України та  парламентського Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки проаналізували «Програму підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів, надійності енергозабезпечення та скорочення споживання природного газу в Запорізькій області». За їхнім прогнозом, поширення пілотних проектів на всі регіони нашої країни дозволить щорічно економити від восьми до дванадцяти мільярдів кубометрів природного газу. Не кажучи про такі  «дрібнички», як перспектива зменшення залежності від непередбачуваного постачальника, задіяння нових маневрових  потужностей енергетики і потенціалу нетрадиційних видів палива, вдосконалення тарифної і цінової політики чи реконструкція комунальної теплоенергетики.

      Для ефективної перебудови енергетики створено нормативну базу. Діють Закони «Про енергозбереження», «Про альтернативні джерела енергії», «Про комбіноване виробництво теплової і електричної енергії (когенерацію) і використання скидного енергопотенціалу». Крім того, на базі низки законів розроблено Програму розвитку комунальної енергетики України. Це зробило можливим розробку запоріжцями низки інноваційних проектів. Із-поміж них два є основними:«Міське господарство. Енергоефективність — Запоріжжя-2006» та «Будівництво розподіленої мережі когенераційних станцій у Запорізькій області встановленою потужністю 500 мегават». Для реалізації цих проектів створюється «Демонстраційна зона високої енергоефективності Запоріжжя». Профільний Комітет Верховної Ради взявся лобіювати внесений 17 січня цього року Законопроект «Про стимулювання енергозберігаючих технологій у сфері житлово-комунального господарства».

      У розвинених країнах існує чималий досвід із глибокої утилізації скидного потенціалу теплоти димових газів. Подібний досвід накопичила й запорізька експериментальна котельня «Південна». За підрахунками фахівців, впровадження цих технологій забезпечить економію від восьми до шістнадцяти відсотків природного газу. Однак навіть 84-відсотковий коефіцієнт використання теплоти палива не є граничним, вважають експерти робочої групи. Сумарна річна ефективність задіяння систем утилізації димових газів лише на семидесяти котельнях запорізького регіону, навіть за діючих тарифів, щороку даватиме 16,3 мільйона гривень економії. При цьому вартість проекту з утилізації скидного потенціалу — 20 мільйонів.      

      Ще один напрям енергозбереження – когенерація. У Запоріжжі є широке поле для її застосування. Це, зокрема, впадає у вічі кожному, хто має нагоду оглянути місто з висоти польоту. «Так надалі жити неможливо, — зауважив Президент Віктор Ющенко, виступаючи в нашому місті на нараді з проблем енергетики. — Коли підлітаєш до Запоріжжя, то бачиш невід'ємну картину цього прекрасного краю — коричневий смог над містом і десятки труб, які не димлять, а кадять». Найближчим часом у Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську і Токмаку буде споруджено більш як 90 когенераційних станцій. Реалізація цього проекту сумарною вартістю понад 855 мільйонів гривень дозволить заощадити виробництво 2,5 мільйона мегават-годин електричної та близько 3 мільйонів гігакалорій теплової енергії. Відпаде потреба у спалюванні 252 мільйонів кубометрів газу на рік. Відтак окупність проекту не перевищить п'ятирічний термін. При цьому буде різко знижено рівень викидів парникових газів та шкідливих речовин у навколишнє середовище.

      Укоротить палаючі факели над заводськими трубами і з'ява на мапі регіону п'яти заводів з утилізації твердих побутових відходів та мулових осадів каналізаційних стоків. Нові заводи спалюватимуть сміття, використовуючи як основне паливо доменний, феросплавний і коксовий гази, якими промислові гіганти щедро «живлять» атмосферу і легені запоріжців. Потужності п'яти заводів розраховано на енергетичну утилізацію  близько мільйона тонн сміття і каналізаційного мулу на рік. Лише половину цих відходів перероблятимуть на кіловати і калорії у Запоріжжі. «Лише» тому, що проектанти мали намір усе сміттєспалювальне виробництво регіону зосередити в обласному центрі, однак доставка специфічного, інколи досить об'ємного, вантажу — досить накладна операція. Тож двом запорізьким заводам складуть компанію ще три — у Мелітополі, Бердянську і Токмаку.

      На тезі «Скупий платить двічі» базується ще один проект, оцінений у 343 мільйони гривень. Пропонується перейти на безканальне прокладання теплотрас із попередньою ізоляцією труб пінополіуретаном з оболонкою поліетилену. Низька теплопровідність цих матералів зменшує втрати тепла у щонайменше п'ять разів, а корозійна стійкість таких мереж продовжує термін їх безпроблемного використання до 30 років. Сучасними двотрубними теплопроводами  замінять діючі, якими зазвичай є чотири нитки проіржавілих труб, що не обходяться без постійного «латання» дірок. Не менш ефективний шлях до економії — створення безпосередньо у споживача напівавтоматичних індивідуальних теплових пунктів. У такий спосіб можна буде заощаджувати близько двох мільйонів гривень щомісяця. Задіяння нової схеми транспортування теплоносія і зменшення обсягів ремонтних та інших робіт щороку даватиме комунальникам регіону 26-відсоткову економію електроенергії і близько 50 мільйонів кубометрів «зайвого» природного газу.

      Утричі швидше окуповується проект автоматизації систем управління, обліку і контролю за енергопостачанням котелень. Щомісячна економія природного газу — до мільйона кубометрів; заощаджується кожний п'ятий кіловат електроенергії.

      Для реалізації  комплексної Програми, презентація якої відбулася нещодавно, в регіоні буде створено «Демонстраційну зону високої енергоефективності Запоріжжя» — як базу поширення нових технологій по всій Україні. Відповідне розпорядження вже підписане.  Громада території сподівається, що розуміння ситуації Президентом України парламентарії доповнять схваленням кількох вже поданих законопроектів. Аби не такими загазованими були легені як мешканців індустріальних міст, так і вітчизняної економіки.