Французькі й голландські п'єси на сценах Англії та Португалії

30.03.2006
Французькі й голландські п'єси на сценах Англії та Португалії

«Гопак» перед воротами «Ювентуса». «Соліст» — форвард «канонірів» Тьєрі Анрі. (Фото РЕЙТЕР.)

      У попередньому розіграші Кубка європейських чемпіонів на цій самій чвертьфінальній стадії «Ювентус» пропустив два швидких голи на виїзді від «Ліверпуля», який згодом і заволодів почесним трофеєм. Історія повторюється? «Арсенал» позавчора теж «поклав» «Старій сеньйорі» два «сухі» м'ячі на своєму старенькому стадіоні «Хайбері». А найголовніше, що «каноніри» за всіма статтями переграли найкращу на сьогодні італійську команду. Звичайно, варто визнати, що склад туринців у Лондоні не був оптимальним, адже гру пропускали Дель П'єро та Недвед. За відсутніх і за себе в атаці намагався «віддуватися» Ібрагімович, але його надійно взяли в лещата оборонці «Арсеналу», і швед міг розраховувати хіба на виконання штрафних ударів. Тож не дивно, що віце-чемпіон Англії повторив минулорічний рекорд «Мілана», зігравши «на нуль» у сьомій грі Ліги чемпіонів поспіль.

      Підопічні Арсена Венгера в кожному таймі забили по одному голу завдяки чудовому взаєморозумінню форвардів Сеска Фабрегаса та Тьєрі Анрі, які в обох випадках видавали один одному чудові гольові передачі. Взагалі цікаво відзначити, що в італо-англійському протистоянні провідну роль відіграли французи, які перебувають на перших ролях в обох клубах. Ось як, скажімо, виглядав перший гол: Пірес відібрав м'яч у центрі поля у Вієйра, віддав пас на Анрі, який вивів на ударну позицію молодого іспанця Фабрегаса, і той, випередивши француза Тюрама, пробив низом повз Буффона. Якщо подивитися на прізвища, то може здатися, що це опис епізоду з тренування збірної Франції, якби не автор голу (іспанець) та воротар (італієць).

      Наприкінці гри у «біло-чорних» здали нерви: Каморанезі та Зебіна одержали червоні картки за повторні попередження після брудних підкатів, а Патрік Вієйра, для якого це було перше повернення на «Хайбері» після трансферу з «Арсеналу» в «Юве», заробив «гірчичника», який не дозволить йому виступити у Турині. Тож у матчі-відповіді в Італії господарі відчуватимуть не менш серйозні проблеми з кадрами, ніж позавчора.

      Ще один фаворит — «Барселона» — не зміг зламати у Ліссабоні опір «Бенфіки». За це португальська команда має дякувати своєму голкіперові Моретто та... каркасу його воріт, який прийняв на себе удари Ларссона та Мотти упродовж однієї хвилини. Звичайно, не обійшлося і без гольових моментів у Роналдіньйо, Деку та ван Боммеля. Господарі поля в атаці за відсутності свого найліпшого бомбардира Нуно Гомеша, який відбував дискваліфікацію, нічого суттєвого створити не змогли. Тому нульову нічию для «Бенфіки» можна вважати максимумом того, на що вона могла претендувати у протистоянні з чемпіонами сусідньої Іспанії.

      На «Камп Ноу», очевидно, все стане на свої місця. І тоді ми знову побачимо, як один давній партнер потисне руку іншому. Йдеться про те, що «Бенфіку» очолює Рональд Куман, а «Барселону» — Франк Райкаард. Обидва були провідними гравцями тієї збірної Голландії, яка у 1988 році стала чемпіоном Європи, обігравши у фіналі збірну СРСР Валерія Лобановського.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу.

 Перші матчі (ігри вiвторка):

«Арсенал» (Англія) — «Ювентус» (Італія) — 2:0

      Голи: Фабрегас, 40; Анрі, 69

      Вилучення: Каморанезі, 87; Зебіна, 89 (обидва — «Ю»)

«Бенфіка» (Португалія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:0