«Гарячий» сервер і «транзитна» лінія

25.03.2006

      Керівник центрального штабу БЮТ Олександр Турчинов позавчора заявив про існування спеціальної мережі, за допомогою якої можна буде втрутитися в роботу сервера Центральної виборчої комісії. Технічні можливості цієї мережі нібито дозволяють входити до серверу ЦВК, знімати інформацію в оперативному режимі, і при бажанні вносити в неї корективи. Турчинов каже, що отримав ці дані з «надійних джерел», а процеси, нібито пов'язані з мережею, контролюють голова політради НСНУ Роман Безсмертний та керівник виконкому цієї партії Микола Катеринчук.

      Турчинов назвав адресу київського будинку, до якого проведена мережа. За його словами, він стоїть на вулиці Фрунзе, 15-а. «Інформація, яку ми отримали різними шляхами, але виключно в рамках закону, дозволяє нам сказати, що за цією адресою і координують ці процеси з вулиці Спаської, тобто зі штабу «Нашої України», — цитує Турчинова агенція УНІАН. Голова штабу Тимошенко зазначив, що їхній блок направив листи до Центрвиборчкому, наголосивши при цьому на необхідності змінити паролі доступу до сервера ЦВК. Звернення оформлено також до СБУ й Генпрокуратури.

      «Наша Україна» спростувала заяви Турчинова того ж дня. Зокрема Прем'єр-міністр Юрій Єхануров назвав їх провокацією. За словами «нашоукраїнців», за вказаною Турчиновим адресою розташовується організація «Одеська правозахисна академія». Вона з-поміж іншого надає консультації виборцям і відкрила для цього спеціальну телефонну «гарячу лінію» (її номер — 8-800-500-02-20). «З її (організації. — Авт.) керівником, Валерієм Кочетовим, у нас існує угода про співробітництво, — пояснив начальник юридичного департаменту штабу «НУ» Роман Зварич. — Саме до цієї правоохоронної організації надходять усі телефонні дзвінки, адресовані на «гарячу лінію» «Вибори-2006». Номер телефону цієї «гарячої лінії» ми оприлюднили заздалегідь, він розміщений на нашому сайті».

      До речі, сам Кочетов розповів журналістам, що є членом партії «Батьківщина», яку очолює Юлія Тимошенко.

      А при перевірці журналістами потужність інтернет-лінії, підведеної на Фрунзе, виявилася значно меншою, ніж розповідав Турчинов.

      Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович заявив, що інформація про можливість втручання в роботу сервера — це «голі політичні заяви». «Якби ця інформація була достовірною, то ці люди вже були б у наручниках», — додав він.

      Керівник ЦВК підкреслив, що довіряє співробітникам свого інформаційно-аналітичного центру. «Це інсинуація, ніяке втручання неможливе, оскільки вся інформація паралельно надходитиме відразу на сайт», — цитує Давидовича агенція УНІАН.

Степан ЩЕСНЯК.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
За маніпуляції транзитними серверами заарештовують із запізненням на півтора року

      Позавчора Служба безпеки затримала першого з фігурантів справи про так званий транзитний сервер, який використовувався ще в ході президентських виборів 2004 року. Про це повідомив агенції «Інтерфакс-Україна» голова СБУ Ігор Дріжчаний. «Його (фігуранта. — Ред.) затримано за підозрою у зловживанні службовим становищем і незаконним втручанням у роботу комп'ютерів, їхніх систем і мереж», — заявив керівник спецслужби. Голова СБУ не назвав прізвища і посади затриманого, зазначивши лише, що повідомляє про це «з дозволу слідчого».

      У ході слідства, сказав Дріжчаний, «було встановлено, що під час президентської кампанії 2004 року відбувалися маніпуляції в інформаційно-аналітичній системі «Вибори» як у першому, так і в другому турі голосування». Нині можна вважати доведеним, що в роботу сервера втручалися ззовні, «причому робилося це за участі або за згодою посадових осіб Центрвиборчкому, відповідальних за її експлуатацію».

      За словами голови СБУ, «при тестуваннях системи «Вибори» інформація передавалася через сервер ритмічно і швидко, практично, секунда в секунду. А от під час виборів (як у першому, так і в другому турі) затримки в передачі інформації з деяких позицій складали від 2 до 24 годин».

      Протоколи передачі інформації були навмисне знищені, однак, за словами Дріжчаного, «фахівцям удалося відновити дані, і з'ясувалися дуже цікаві деталі»: «затримувалася тільки та частина інформації, що містила відомості про серйозну перевагу голосів на користь кандидата Ющенка». Також пан Дріжчаний висловив припущення, що «електронні дані, отримані в режимі реального часу, могли когось не влаштовувати, а тому затримувалися, не піддавалися розголосу», а при цьому «на виборчі дільниці могли йти команди про каруселі, мертві душі і т. д.».

      Голова СБУ підкреслив, що «рекомендації, підготовлені за матеріалами СБУ, враховані при організації нинішніх виборів, що унеможливлює повторення подібних порушень у майбутньому».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>