Кохаймося, учімося і будьмо!

23.03.2006
Кохаймося, учімося і будьмо!

      Композитор, співак, екс-учасник групи Modern Talking і віднедавна частий в Україні гість Томас Андерс стояв у «прем'єрній» аудиторії Університету культури і мистецтв і зніяковіло усміхався. Така ж усмішка була на його обличчі і на сцені Палацу «Україна» під час прощального ректорського концерту «Кохаймося», коли після виконання всього лише однієї пісні публіка, дай їй волю, накинулася б на гера Томаса і розцілувала би його в обидві щоки. «Ні, не здамся без бою», — подумав тоді, мабуть, Томас Андерс і не тільки пообіцяв собі повернутися в цю дивовижну країну з великим турне, а й поміркувати над пропозицією Михайла Поплавського стати почесним професором КНУ КіМ.

      ...Поки гер Томас стояв на подіумі поруч iз Михайлом Михайловичем, аудиторія шаленіла: всі 3 хвилини 47 секунд, коли лунала пісня You're my heart, you're my soul з альбому Modern Talking  Back for good 1998 року, студенти кричали вивчені хітові слова, махали плакатами із зображеннями Поплавського й Андерса, словом, весело було всім. Одразу після представлення Томас Андерс сказав: «Я щасливий бути тут: особливо мене радує реакція публіки на пісні та повага до моєї особи, це для мене також своєрідне шоу».

      Отож разом із чорною оксамитовою мантією, символічною «професорською» чотирикутною шапочкою, статечним дипломом у масивній рамці та букетом червоних троянд німець отримав звання почесного професора КНУ КіМ. Попри те, що угода між ним і університетом ще не підписана, він уже зараз готується проводити майстер-класи для студентів кафедри естрадного співу. Вона взагалі — «найзірковіша», адже серед відомих викладачів тут можна зустріти Оксану Білозір, Віталія Білоножка, Олександра Злотника, а на інших кафедрах викладають Павло Зібров (театральна режисура та акторське мистецтво), Аніко Рехвіашвілі (очолює кафедру сучасної класичної хореографії), Віктор Шпортько (режисури естради та масових свят), Ада Роговцева (дикторів та ведучих телепрограм). Поки що єдиним «почесним професором», який у 2003 році оформив контракт на п'ять років в університеті Поплавського, досі був відомий перукар та стиліст Сергій Звєрєв. Відповідаючи на запитання «УМ», як часто студенти бачать свого викладача Звєрєва, Михайло Михайлович поспішив запевнити, що «дуже часто. І ви ж помітили, що після того, як Звєрєв був у нас на майстер-класах і побачив заодно, як я співаю, і собі почав співати?»

      Звичайно, Томас Андерс співати буде і без звання «почесний», хоча не виключено, що у майбутньому, і особливо під час свого туру Україною вже навесні цього року, деякі композиції він виконає дуетами. «З Михайлом Михайловичем ми зустрілися в листопаді минулого року, — розповідає «УМ» Томас Андерс. — Я мав тоді в Україні турне, але воно було дуже погано організовано, тож довелося повернутися в Німеччину. Але перед тим у приватній розмові пан Поплавський сказав, що вважає мене талановитим митцем, і Україна все одно повинна побачити Томаса Андерса на сцені. Тому я взяв участь у прощальному концерті Поплавського, ми домовилися про концертний тур в квітні-травні, а також про культурну співпрацю між Україною та Німеччиною». Сам Михайло Михайлович непрозоро натякнув «УМ» про українсько-німецьку співпрацю у найближчому майбутньому. З його слів випливає, що зараз університет працює над програмою розширення, зокрема в німецькому напрямі, і що Поплавський із задоволенням відкрив би представництво КНУ КіМ у Німеччині, і навіть для німців, і звичайно, для емігрантів iз СНД.

      Томас Андерс вестиме в Україні лише семінари, лише деколи  і лише на добровільних засадах, тобто зарплату «професор» не отримуватиме. «Я думаю, що один його концерт коштує більше, ніж річна зарплата професора КНУ КіМ», — розповів Михайло Михайлович. На запитання «УМ», чи вважає Томас Андерс, німець, який вчився у зовсім відмінній від української освітній системі і який не має викладацького фаху, закономірною практику присвоєння, зокрема йому, звання «професора», він відповів, що в його обов'язки ввійде не повноцінний курс лекцій, а всього лише майстер-класи. А сам ректор додав: «Група Modern Talking — це досвід більш ніж 20 років на сцені. Тобто пан Андерс може розповісти про власні здобутки, продемонструвати технологію і методику, словом, для студентів це спілкування буде корисним і наочним: як у цьому важкому світі шоу-бізнесу втриматися на плаву».

      Наприкінці ректор чокнувся з професором чаркою «за співпрацю» і пообіцяв навчити його не тільки традиційного в таких випадках «будьмо», замість типового для іноземців «на здоров'я», а й допомогти опанувати базовий рівень української.

 

ДОВІДКА «УМ»

Томас Андерс

      Народився 1 березня 1963 року в невеличкому містечку Мюнстермайфельд під Кобленцом.

      Освіта: у 1982 році закінчив Айхендорфську гімназію в Кобленці, потім навчався в університеті в Майнці на факультеті журналістики, де вивчав публіцистику, німецьку філологію та музикознавство.

      Родина: 28 грудня 1984 року одружився з фотомоделлю Норою Ізабель Баллінг, а 27 липня 1995 року вони повінчалися, юридично розлучилися в листопаді 1998 року. Навесні 1996 року в кафе у місті Кобленц знайомиться з Клаудією Хесс, з якою побрався 15 липня 2000 року. 27 червня 2002 року в них народився син Олександр Мік.

      Кар'єра: Співав у церковному та шкільному хорах. Уперше з'явився на публіці у 17 років, коли став переможцем конкурсу молодих талантів, який ініціювало радіо Люксембурга. Після конкурсу Вернд Вайдунг став Томасом Андерсом. У 1983 році співака знайомлять з композитором Дітером Боленом. Наступного року утворюється група Modern Talking, яка випускає свій перший сингл You're my heart, You're my soul. Група двічі розпадалася: у 1987 році її учасники вперше розійшлися, аби знову об'єднатися в березні 1998 року, а влітку 2003 року дует остаточно припиняє своє існування. Нині екс-соліст займається сольною кар'єрою, продюсує нові проекти, працює телеведучим та знявся в кіно.

      Хобі: гольф, кулінарія, книжки.