Київське «золото» від Чебурашки

23.03.2006

      У поіменному списку учасників «Кубка Стелли Захарової» — представники 12 країн (Чехія, Білорусь, Ізраїль, Японія, Китай, Бельгія, Казахстан, Угорщина, Греція, Канада, Хорватія та Україна). Цей традиційний, уже п'ятий турнір зі спортивної гімнастики «виборчого» уїк-енду відбудеться у київському Палаці спорту. Команд могло б бути й більше, але з незрозумілих причин за два тижні до змагань відмовилися від приїзду росіяни. Олімпійська чемпіонка Москви-1980 має власну версію, що це якось пов'язано з «останніми подіями у національній федерації», де вона тепер не має посад. Очевидно, так воно і є. Офіційні національні збірні (юніорські чи дорослі), за положеннями ФІЖ, беруть участь лише у тих турнірах, які проводяться під егідою цієї організації чи її національних структурних підрозділів. Тому тренери з різних країн вочевидь привезуть до Києва переважно перспективних гімнастів.

      Організатори «Кубка Захарової» пишаються тим, що у 2002 році повернули спортивну гімнастику у столичний Палац спорту після 20-річної перерви. Нинішній турнір матиме й неабияке суспільне навантаження: благодійний фонд Стелли Захарової «Спорт і діти», який проводитиме турнір під егідою ООН, присвячує його 20-м роковинам Чорнобиля. Як повідомили організатори, очікується, що змагання відкриє Віктор Ющенко, а серед почесних гостей будуть президент Федерації міжнародної гімнастики (ФІЖ) Бруно Гранді та координатор системи ООН в Україні Френсіс О'Доннел. Організатори прагнули, щоб відкриття було «незвичайним і гарним», тож запросили маленьких учнів школи спортивної гімнастики Стелли Захарової, учнів «Джаз-степ-танц класу», призерів міжнародних змагань Федерації ушу й кунфу України, шоу-балет «Фрідом», співачку Аліну Гросу та народного артиста, відомого тенора Володимира Гришка.

      Трофеями турніру традиційно стануть вироби із золота Київського ювелірного заводу, які одержать переможці в усіх 44 призових категоріях, а талісманом — мультяшний герой Чебурашка, який ще з 1980 року приносить успіх пані Стеллі. Також традиційно очікується, що більшість нагород здобудуть господарі змагань, які заявили до участі 23 спортсменів (інші країни — від 2 до 12). Щоправда, серед них не буде Валерія Гончарова, Дарії Згоби, Ольги Щербатих та інших наших лідерів, які готуються до офіційних стартів сезону за індивідуальним планом. Зате уболівальники, які придбають квитки на трибуни Палацу спорту (вхід цього року платний), матимуть змогу підтримати вже відомих наших молодих спортсменів Аліну та Ольгу Козич, Валерію Максюту, Ейнара Агаєва, Павла Скибу та, особливо, Сергія Вяльцева, який мужньо повернувся у великий спорт після сумнозвісної аварії, коли загинув Олександр Береш.