НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

21.03.2006
Третину чорнобильських «самоселів» переселять

      Понад третина «самоселів» у Чорнобильській зоні буде переселена, за їхнім бажанням, в інші місця проживання. Про це УНІАН повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Євген Жовтяк. Нині у Чорнобилі мешкає понад 200 «самоселів». Частина з них раніше вже була забезпечена житлом, але повернулася. Інші, які раніше відмовлялася виїхати із забруднених територій, нині виявляють бажання переселитися. Їм буде надано житло згідно з чорнобильськими програмами.

Інваліди матимуть більше гарантій на працю

       Глава держави підписав зміни до законів, які стосуються реалізації інвалідами цього права. Як повідомляє офіційний сайт Президента України, відтепер інваліди, які не досягли пенсійного віку й шукають роботу, мають бути поставлені на облік державною службою зайнятості — вони отримують статус «безробітний». Віднині закон визначає преференції роботодавцям, які створюють робочі місця для працевлаштування інвалідів понад встановлені нормативи, і посилює відповідальності роботодавців за відмову в прийнятті на роботу людей з особливими потребами. До того ж тепер підприємства, звідки звільняють інваліда, мусять обов'язково про це повідомляти державну службу зайнятості.

«Чорнобильці» отримають додаткові пільги

      Верховна Рада розширила перелік пільг для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Як повідомляє УНІАН, згідно із законом, особам, віднесеним до І категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, надаються такі пільги:

      — 50-процентна знижка плати за користування житлом;

      — 50-процентна знижка плати за користування комунальними послугами;

      — 50-процентна знижка плати за користування телефоном.

      Вищезазначені пільги передбачено також надавати членам сімей постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. До членів сімей громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, законопроект відносить: дружину (чоловіка); дітей; незалежно від віку та сімейного стану; непрацездатних батьків; особу, яка проживає разом з постраждалою особою, інвалідом І групи, та доглядає за нею за умови, що ця особа не перебуває у шлюбі; особу, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним. Законом встановлено мінімальні розміри пенсій для:

      — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році;

      — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987—1990 роках;

      — осіб, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження;

      — інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

      Час роботи (служби, в тому числі державної) з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у зоні відчуження зараховується до стажу роботи, стажу державної служби, вислуги років, яка надає право на пенсію за вислугу років у збільшеному на 1,5 раза.