Чоловік і жінка. Переосмислення

15.03.2006

      Чоловік та жінка, як дві частини єдиного цілого, завжди були ледь не рушієм мистецького прогресу. Ромео і Джульєтта, Галатея й Пігмаліон, Трістан та Ізольда, Наталка й Петро — власне, перелік закоханих зі світового мистецтва може скласти не один десяток сторінок. Білоруський драматург Андрій Курейчик стосунки чоловіка та жінки вирішив осмислити принципово інакше: аби двоє закоханих могли краще розуміти один одного, Курейчик ... поміняв їх тілами. І багатообіцяюче назвав свою п'єсу «Виконавець бажань».

      Минулого сезону в Москві ця річ користувалася величезною популярністю. Українці ж з історією подружжя Марини й Богдана, які обміняються своїми тілесами,  познайомляться вперше. Хоча Курейчика наші театрали вважають своїм добрим знайомим — вистава «Іллюзіон», що була поставлена минулого року за його п'єсою в Театрі імені Лесі Українки,  стабільно набирає пристойний відсоток відвідуваності. «Виконавцем бажань» зацікавився режисер Олексій Лісовець, відомий майстер пронизливопсихологічних  постановок у Театрі драми і комедії («Сільвія», «Корсиканка», «Ромео і Джульєтта» та інші). Головні ролі виконують актори Володимир Горянський («День народження Буржуя», «Зцілення коханням», «Даша Васильєва. Любителька приватного розшуку») та Сніжана Єгорова — ведуча ток-шоу «Ми все про вас знаємо» на телеканалі «Інтер». Незважаючи на велику кінозатребуваність Горянського й телевізійну активність Єгорової, це не перший їхній театральний проект. Разом вони, зокрема,  грали у виставі «Майн кампф, або Шкарпетки в кавнику» в Театрі драми і комедії. Тепер ось сцена знову кинула клич своїм вихованцям, які хоч і ведуть активне творче життя, але про свою акторську сутність не забувають.

      Цю виставу вже переглянули мешканці Вінниці — там «обмін тілами» відбувся 9 березня. А після київського показу спектакль продовжить свій всеукраїнський тур: Львів, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Черкаси, Харків, Полтава.