ЗАЗ «окуповує» порти

15.03.2006
ЗАЗ «окуповує» порти

Автобус на шасі ТАТА. (автора.)

 

      Першого березня у Хортицькому мікрорайоні Запоріжжя з'явився новенький жовтий автобус небаченої досі моделі. Як поінформували «УМ» у прес-службі ЗАТ «Запорізький автомобільний завод», експериментальний автобус малого класу (типу «Богдан») на час обкатки надано міськуправлінню транспорту і зв'язку. Упродовж кількох днів це управління вивчатиме пасажиропотік обласного центру. Міський голова Євген Карташов подав клопотання правлінню ЗАТ, аби на міські маршрути Запоріжжя було відправлено всю пілотну партію новинки.

      Серійне складання нових автобусів на шасі індійської фірми «ТАТА» налагоджується в портовому місті Іллічівськ (Одеська область), на тамтешньому заводі автомобільних агрегатів. Це підприємство стало структурним підрозділом ЗАЗу вісім років тому. Саме на Іллічівському заводі, який ледь не збанкрутував, СП «АвтоЗАЗ-ДЕУ» розпочало крупновузлове складання легковиків «Ланос», «Нубіра» і «Леганза». Гучне відкриття філії тодішнього українсько-корейського СП відбулося 19 травня 1998 року. Авторові цих рядків тоді не вдалося «розбалакати» високих посадовців із приводу чудасій «маршрутної схеми № 1» (зібрані в Кореї легковики спершу доправлялися у болгарську Варну, де їх розбирали на вузли, — на цьому, до речі, наші другарі заробляли щороку 20 мільйонів доларів, а вже потім поромом «Варна—Одеса» діставалися українських берегів). Тодішній міністр промисловості Вадим Лящов порадив мені ліпше не вникати в проблему: не виробничники, а законодавці, мовляв, винні у дещо патологічних народинах перших «українських іномарок».

      Українсько-індійського «ТАТА-Богдана» у тому ж таки портовому Іллічівську ЗАЗівці запускають без надмірного галасу. За сприятливого законодавчого клімату (і також на шасі ТАТА) структурні підрозділи ЗАЗу розпочинають також серійний випуск фургонів «Ланос» і «Сенс». Усього ж поточного року ЗАЗ має намір випустити з конвеєра 188 тисяч авто — на 39,5 тисячі більше за минулорічні обсяги. Утім у січні складено на 3 507 легковиків менше, ніж у грудні.

      Загострюється проблема постачання комплектуючих і виготовлення запасних частин. Аби наблизити це виробництво до основного, розглядають варіант використання промислових потужностей курортного Бердянська. У цьому місті, окрім морського порту, є непрацюючі цехи збанкрутілих великих заводів — таких як «Азовкабель», «Першотравневий», «Шляхмаш». Представницька делегація корпорації «Укравто» вже відвідала Бердянськ, а місцеві промисловці побували на ЗАЗі. Низка зустрічних пропозицій стосується використання як вільних виробничих потужностей, так і морського порту.