«АЗОТ», та не той

02.03.2006

      «Iндустріальний союз Донбасу» зацікавлений у придбанні Сіверськодонецького державного промислового підприємства «Азот». Про це одному з луганських інформагенцій повідомив його колишній генеральний директор Володимир Ляхов, коментуючи рішення Фонду держмайна про включення «Азоту» до списку підприємств, що підлягають приватизації. «Я руками й ногами за продаж цього об'єкта, — заявив пан Ляхов, — і вважаю, що це позитивно позначиться на самому підприємстві, тільки потрібен добрий інвестор, який поставить «Азот» на ноги. У держави таких коштів немає».

      Очевидно, екс-гендиректор має рацію, але слід уточнити, що йдеться не про той «Азот», який фактично за нуль доларів буквально в останні дні Кучмового режиму «прихватив» американський підприємець радянського походження Алекс Ровт, перетворивши надбання на закрите акціонерне підприємство «Азот». Продаватимуть найменш привабливу для «інвестора» частину колись єдиного СДППО «Азот» — непрацююче виробництво поліетилену та ще кілька допоміжних малорентабельних цехів. Сам Ляхов, виходець з «Азоту», перебував на посаді гендиректора всього об'єднання кілька днів у вересні минулого року, коли уряд на чолі з Юлією Тимошенко ввів до будинку правління «Азоту» спецпідрозділи міліції. Після відставки пані Тимошенко «Азот» знову розділили на ЗАТ і СДПП. Останнім певний час керував Володимир Ляхов.

      Алекс Ровт теж висловлював зацікавленість у придбанні виробництва поліетилену; отже, на вірогідному аукціоні з продажу державного підприємства «Азот» може виникнути гостра конкуренція. Навряд керівництво хімічного велета терпітиме сусідство свого недавнього опонента.