Останній — Луї Віттон

02.03.2006
Останній — Луї Віттон

Моделi вiд Жана-Поля Готьє.

      Понад сто будинків моди з різних країн світу — таким майже рекордним є склад учасників чергового тижня моди («простої», тобто прет-а-порте, а не високої, як нещодавно), що проходить цими днями в Парижі. Стартували покази вбрання, яке нам радять носити у сезоні осінь-зима/2006-2007, не де-небудь, а в залі знаменитого паризького кабаре «Мулен Руж». Першопрохідцем із досить оригінальною симпатичною колекцією (особливо до вподоби глядачам були яскраві й вишукані вечірні сукні) став іспанський дизайнер Хосепо Фонд, а завершиться «модний» тиждень 5 березня показом колекції улюбленого бренду Юлії Тимошенко «Луї Віттон».

      Поки що ж тим, хто прагне охопити якомога більше показів, доводиться нелегко, адже демонстрації колекцій відбуваються одразу в кількох залах у різних кінцях Парижа. Що вже й казати про манекенниць, яким також доводиться бити рекорди швидкості. Комфортабельними авто розвозять тільки «топ», інші ж модельки, яких більшість, змушені добиратися за тридев'ять земель на власних двох. Хоча, як на те пішло, невідомо, що гірше, адже Париж славиться не тільки своєю модою, а й своїми «пробками» на дорогах.

      Учора свою колекцію продемонструвала невгамовна і яскрава Вів'єн Вествуд. Власне, показом це назвати складно — запальна британка влаштувала справжнє шоу. Для прикладу: одним із його елементів був летючий... чоловічий статевий орган. Цей символ колекції (блакитний і з крильцями та надписом «Невинний») був зображений навіть на запрошеннях на показ. Вів'єн, яка прославилася в 70-х роках минулого століття як креативний дизайнер групи «Секс пістолз», не зраджує собі й до сьогодні. Між іншим, на прес-конференції після шоу Вествуд (на як завжди яскраво-рудій голові — двоє маленьких ріжок) заявила, що «оте саме» — це «зовсім не те», про що ми подумали. Тобто те, але надпис «Невинний» насправді стосується лише американського індіанця Леонарда Пелтьє, звинуваченого ще в 1975 році у подвійному вбивстві агентів ФБР в індіанській резервації. Хтозна, чому Вів'єн саме зараз так перейнялася долею чоловіка, який 30 років провів в американській в'язниці, але, за її словами, в античних греків дітородний орган був щасливим знаком, тому, мовляв, і Пелтьє трохи більше везіння не завадить, і шанувальникам її творчості...

      Що ж до одягу, який 64-річна дизайнерка пропонує жінкам носити наступного сезону, то Вествуд, мабуть, таки надихала тема грецької античності — принаймні сукні скидалися на тоги й туніки. Костюми, щоправда, були більш сучасними (на гудзиках — той самий надпис Innocent — «Невинний»). Кольори — беж, золотистий, фіалковий, кремовий, рожевий.

      Серед інших учасників перших двох днів паризького Тижня моди — Йоші Ямамото, Жан-Шарль де Кастельбажак, Жан-Поль Готьє (який поцупив у Кастельбажака ідею й також вивів на подіум «дамочок із собачками»). Припала до душі критикам і колекція молодого дизайнера Гаспара Юркевича — як зазначає французька преса, «дизайнера аргентинського походження, що народився у Франції». Судячи з прізвища, «аргентинське походження» Юркевича не обійшлося без вихідців з України...