«Нічна варта» у США: мало, але дорого

25.02.2006
«Нічна варта» у США: мало, але дорого

Костянтин Хабенський у ролi Антона Городецького в «Нiчнiй вартi».

      Перший російський блокбастер — «Нічна варта» — дебютував у американському прокаті. Це трохи не той фільм, який півтора року тому крутили в кінотеатрах СНД. Стрічка ще більш адаптована до Голлівуду — для динаміки з неї, зокрема, вирізано роль світлого красеня-мужчини Ігната (актор Гоша Куценко).

      «Нічну варту» демонструють лише в трьох кінотеатрах — у Нью-Йорку , Лос-Анджелесі й Сан-Франциско, однак статистичні показники касових зборів дають росіянам привід для гордості: за минулі вихідні дні в екранізації роману Сергія Лук'яненка виявився найвищий середній касовий збір з одного кінотеатру. За підрахунками агенції «Ассошіейтед пресс», середній «ужинок» «Нічної варти» — 36 724 долари на кінотеатр. Це при тому, що лідер поточного американського прокату, фільм «Білий полон», дебютувавши у 3 066 кінотеатрах, отримав середній збір у розмірі 8 164 долари.

      За оцінкою кінокритика з газети «Лос-Анджелес таймс» Кеннета Турана, секрет успіху фільму полягає в тім , що режисерові Тимуру Бекмамбетову вдалося з'єднати дві речі, які ніколи не поєднувалися раніше: бойовик у голлівудському стилі про боротьбу сил добра і зла отримав суто російську душу. Газета «Сан-Франциско кронікл», у свою чергу, назвала «Нічну варту» «захоплюючим трилером у жанрі «фентезі», який переніс російське кіно в ХХІ століття».