«Шахтар» загруз у власному болоті

25.02.2006
«Шахтар» загруз у власному болоті

Донеччанам потрібно було забити у ворота «Лілля» хоча б один гол. Але — 0:0. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Спочатку в четвер обіграємо «Лілль», а затим переможемо на парламентських виборах», — обіцяв минулих вихідних президент гірників Рінат Ахметов, тіньовий керівник Партії регіонів. «Шахтар» не виграв і знову вилетів із єврокубків. Отже, «пролетить» на виборах і Партія регіонів?..

      В українсько-французькому протистоянні «зайвим» у Кубку УЄФА виявився «Шахтар». Лютнева правда цього неприємного факту в тому, що донецький клуб виявився просто слабшим за «Лілль». Причому вирішальною стала не майстерність команди, а саме клубна робота. В епоху домінування прагматичного футболу фатальним може виявитись навіть найдрібніший недолік, а в даному випадку їх у «помаранчево-чорному» таборі виявилося відразу декілька.

      Неприємна несподіванка чекала підопічних Мірчи Луческу, здавалося б, у найнадійнішому «тилу». Принаймні в Донецьку досі пишалися тим, що вміють готувати ідеальний газон тодi як в інших містах країни команди виходили на поле, ризикуючи здоров'ям. Що сталося тепер, важко сказати. На «небесну канцелярію» нарікати не варто, бо, за визнанням тренера гірників, навіть на базі в Кіршах команда тренувалася на нормальному природному газоні. Значить, варто визнати провал відповідних служб РСК «Олімпійський». Звичайно, сам по собі цей факт не визначає результату гри, але точно заважає організовувати конструктивні дії на атакувальному фронті.

      Варто згадати, що ще напередодні першого матчу тренер «Лілля» Клод Пюель загадково відповів на питання про те, що означає пес на емблемі його клубу: «Побачите». Ось і побачили: собачка виявився цупким французьким бульдогом. В прямому значенні — бо гості краще трималися на ногах у донецькому «болоті». У переносному — бо жодного разу не випустили зі своїх зубів-лещат гравців «Шахтаря». Враховуючи, що забивати гол потрібно було саме господарям, це суттєвий фактор.

      Не будемо забувати також, що чемпіонам України протистояв один із найкращих майстрів «сушити гру» в поточному єврокубковому сезоні. У груповому раунді Ліги чемпіонів лілльці тричі зіграли 0:0, двічі мінімально програли, а одного разу з тим самим рахунком 1:0 виграли вдома у «Манчестер юнайтед». У цій ситуації Луческу повинен був застосувати нестандартний хід. Не вийшло....

      Якщо висловитися про цей матч однією фразою, то — «було дуже багато боротьби». Це не стихія Матузалема, Елано, Фернандіньйо, не кажучи вже про Жадсона, вихід якого на поле був мало зрозумілим. Не святі горщики ліплять, тож ризикнемо припустити заднім числом: Белік, Воробей чи будь-який інший вітчизняний «дублер» із «Шахтаря-2» за таких умов погоди, як мінімум, не зіпсував би. Адже наші хлопці змалку мріють грати на «городах». А так — шкода Брандао, до якого м'яч завдяки неймовірним технічним зусиллям Матузалема й Елано таки доходив, але форвард приймав передачі у позі «корови на льоду». Єдиний «постріл» у стійку воріт зробив Андрій Воробей. Все-таки пізно він вийшов на заміну...

      Уже пізніше ми дізналися, на що розраховував Луческу — на «стандарти». Але ж сказано, що «Лілль» — майстер відстоювати у захисті «на нуль». І в це поняття входить також уміння відбирати м'яч із мінімальною кількістю фолів біля свого штрафного майданчика. Гострота втрачалася ще й через те, що, побоюючись різких контрвипадів гостей, із незвичною обережністю ходили в атаку флангові гравці «Шахтаря» Рац і Срна. Досить показовим був епізод у першому таймі, коли хорват таки здійснив свій улюблений рейд із прострілом, це завершилося «пожежею» біля воріт Сильви, коли по черзі мали можливість прицільно пробити Матузалем, Фернандіньйо та Елано. Чому цей тактичний прийом так і залишився одиничним епізодом, знає тільки тренер.

      Ось і завершив «Шахтар» свій єврокубковий похід цим жалюгідним видовищем із боротьбою, помилками, падіннями, сумбуром та лише кількома осмисленими ударами по воротах за весь матч. І не питайте, чи була б іншою оцінка матчу, якби Агахова випадково перекинув м'яч через воротаря у сітку, а не над нею на 91-й хвилині? Не забудьте при цьому, що данський арбітр не став остаточно псувати господарям настрій, бо не призначив пенальті у ворота Шуста, коли Дуляй ледь не порвав Фоверга, утримуючи його у штрафному майданчику.

      У чому різниця між «Шальке», яке донеччани подолали на цій стадії минулого року, і французьким «Ліллем»? Усе дуже просто: нині «Лілль» був організованим, як «Шахтар» — на початку 2005 року, а гірники цього разу, навпаки, нагадували своїх тодішніх німецьких візаві.

 

ПІСЛЯМОВА

Клод Пюель, головний тренер «Лілля»:

      — Матч через складні погодні умови був украй важким. Нам довелося грати дуже акуратно, уникаючи довгих передач. Цей поєдинок не можна порівнювати з матчами Ліги чемпіонів хоча б з огляду на те, в якому стані сьогодні було поле. Думаю, що підсумок за сумою двох зустрічей виглядає закономірним.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      — Напередодні матчу я казав: «Можливо, ми заб'ємо лише один м'яч зі стандартного положення». Я знав, що нам буде важко наблизитися до воріт «Лілля». Хоча якоюсь мірою не пощастило, адже «Шахтар» таки створив чотири моменти. Ми безграмотно грали у штрафному майданчику суперника, не провокуючи його на порушення правил.

      Прохав своїх гравців не грати на такому покритті в один дотик, але вони цим грішили, особливо у першому таймі. Напевно, було зроблено помилку у підготовці газону — потрібно було його залишити відкритим, щоб він підмерз. Тоді б поле було рівнішим, а наша гра — швидшою. Звичайно, на такому полі було легше захищатися.

      Долю виходу у наступне коло було вирішено у першому поєдинку, коли ми припустилися багатьох помилок. Наш суперник показав, як потрібно боротися на межі самопожертви.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА.1/16 фіналу. Повторні матчі:

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Лілль» (Франція) — 0:0 (перший матч — 2:3)

      РСК «Олімпійський». 23 250 глядачів

      Арбітр — Воллькварц (Данія)

      «Шахтар»: Шуст, Рац, Чигринський, Толга, Дуляй, Фернандіньйо (Воробей, 63), Матузалем, Срна, Елано (Жадсон, 71), Маріка, Брандао (Агахова, 82)

      «Лілль»: Сильва, Тавларідіс, Рафаель, Таффоро, Ліхтштайнер (Кейта, 59), Дебюші, Кабай, Дерніс, Бодмер, Шалме (Фоверг, 67), Одемвінджі (Франкар, 76)

      Попередження: Брандао, 56; Толга, 68 — Ліхтштайнер, 35; Дерніс, 68; Тавларідіс, 74; Фоверг, 85.

* * *

«Севілья» (Іспанія) — «Локомотив» (М, Росія) — 1:0 (1:0)

      Гол: Мареска, 34

 «Зеніт» (Росія) — «Русенборг» (Норвегія) — 2:1 (2:0)

      Голи: Кержаков, 55; Денисов, 86 — Рісет, 45

«Палермо» (Італія) — «Славія» (Чехія) — 1:0 (1:2)

      Гол: Годеас, 51

 «Рапід» (Бх, Румунія) — «Герта» (Німеччина) — 2:0 (1:0)

      Голи: Нікулає, 53; Буга, 74

 «Левськи» (Болгарія) — «Артмедіа» (Словаччина) — 2:0 (1:0)

      Голи: Е. Ангелов, 14, 27

«Стяуа» (Румунія) — «Херенвен» (Голландія) — 0:1 (3:1)

      Гол: Брюггінк, 85

«Гамбург» (Німеччина) — «Тюн» (Швейцарія) — 2:0 (0:1)

      Голи: ван Бюйтен, 3, 33.

      Вилучення: Яролім, 82 («Т»)

«Страсбург» (Франція) — «Літекс» (Болгарія) — 0:0 (2:0)

«Міддлсбро» (Англія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 0:1 (2:1)

      Гол: Тіфферт, 13

«Марсель» (Франція) — «Болтон» (Англія) — 2:1 (0:0)

      Голи: Рібері, 47; Бен Хаїм, 68 (у свої ворота) — Яннакопулос, 25

 «Монако» — «Базель» (Швейцарія) — 1:1 (0:1)

      Гол: Вієрі, 21 (пен.) — Майстрович, 56

 «Ланс» (Франція) — «Удінезе» (Італія) — 1:0 (0:3)

      Гол: Фро, 55

АЗ (Голландія) — «Бетіс» (Іспанія) — 2:1 (дод. час.; 0:2)

      Голи: Арвеладзе, 26; Жалієнс, 35 — Меллі, 94

      Вилучення: Клер, 120 (АЗ)

 «Рома» (Італія) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:1 (2:1)

      Голи: Амантіно, 55; Бово, 71 — Верхейєн, 60

 «Еспаньйол» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:3 (1:2)

      Голи: Кураньї, 54; Санд, 70; Лінкольн, 73

      У 1/8 фіналу 9 і 15-16 березня зустрінуться: «Рапід» — «Гамбург», «Базель» — «Страсбург», «Міддлсбро» — «Рома», «Стяуа» — «Бетіс» , «Палермо» — «Шальке», «Марсель» — «Зеніт», «Удінезе» — «Левськи», «Лілль»— «Севілья».