Лобісти правди

25.02.2006
Лобісти правди

Тарас Стецьків, Владислав Каськів та професор Олександр Сушинський на прес-конференції. (Фото Романа ЧОРНОМАЗА.)

      Шляхом власної законодавчої ініціативи Громадянський блок ПОРА—ПРП намагається юридично втілити в життя ідеали, проголошені під час Помаранчевої революції. Наразі блок ПОРА—ПРП ініціював розробку так званого «Закону про правду» — проекту Закону «Про відповідальність державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за порушення права особи та суспільства на правдиву інформацію».

      Нещодавно за ініціативи Громадянського блоку ПОРА—ПРП до Верховної Ради було внесено дев'ять законопроектів під загальною назвою «Пакет розвитку», який спрямовано на лібералізацію економічної діяльності, адаптацію податкового законодавства України до законодавства ЄС, зниження податкового тиску, збільшення економічної свободи для суб'єктів підприємництва тощо. «Пакет розвитку» став основою економічної платформи Громадянського блоку ПОРА—ПРП, з яким він іде на вибори.

      Проект Закону «Про відповідальність державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за порушення права особи та суспільства на правдиву інформацію» (скорочена назва — «Закон про правду») став наступним законодавчим кроком блоку ПОРА—ПРП на шляху побудови громадянського суспільства.

      Цим законопроектом, зокрема, передбачається запровадити адміністративну відповідальність за розповсюдження дезінформації держслужбовцями, депутатами всіх рівнів, посадовцями в органах місцевого самоврядування у вигляді накладення штрафу або звільнення з посади з забороною у перспективі посідати державні посади.

      За словами одного з авторів законопроекту — доктора наук, проректора Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В'ячеслава Чорновола Олександра Сушинського, проект «Закону про правду» передбачає покарання за свідомо поширену неправдиву інформацію зняттям з посади або штрафом у розмірі від 25 до 100 неоподатковуваних прожиткових мінімумів і навіть — у випадку, коли порушення корелюються з кримінальним законодавством, — позбавленням волі на термін від 2 до 5 років.

      Проект «Закону про правду» спрямовано на вдосконалення нинішнього законодавства, яке фактично унеможливлює притягнення державних службовців чи службовців органів місцевого самоврядування до відповідальності за створення та/чи поширення неправдивої інформації. Усі добре знають, як у нашій країні недієвість механізму притягнення до відповідальності державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування породжує упевненість чиновника у власній безкарності.

      Голова політради Громадянського блоку ПОРА—ПРП Владислав Каськів охарактеризував цей законопроект як «новелу в стилістиці законотворчості». На його думку, «це, власне, закон проти брехні, це відображення біблейських заповідей, одна з яких проголошує: «Не лжесвідчи».

      Владислав Каськів упевнений, що ухвалення і реалізація «Закону про правду» дасть змогу створити інструмент громадянського контролю і юридичної відповідальності чиновників за брехливу і недостовірну інформацію. Довіра до інформації, оприлюдненої державним службовцем, є необхідною умовою суспільного розвитку, переконаний голова політради Громадянського блоку ПОРА—ПРП.

      Необхідність ухвалення такого закону, на думку народного депутата, члена політради Громадянського блоку ПОРА—ПРП Тараса Стецьківа, пояснюється самими українськими реаліями. Стецьків нагадав, що режим Кучми був побудований на тотальній брехні й атавізми його широко притаманні, на жаль, і нашому сьогоденню. Саме тому виникла ідея розробити і запропонувати суспільству «Закон про правду», який Тарас Стецьків назвав «одним із способів реалізації нових принципів, які несе в політику блок ПОРА—ПРП». «Зрештою, це один із засадничих принципів демократичних держав — відповідальність посадових осіб за свої слова та дії», — наголосив народний депутат.

      За словами Тараса Стецьківа, проект закону встановлює правила, за якими кожен державний службовець зобов'язаний оприлюднювати тільки правдиву інформацію. За порушення цих принципів службовець нестиме чітко визначену відповідальність: за перше порушення — штраф, у разі повторного порушення — звільнення із займаної посади з забороною займати державні посади, а в разі необхідності — і кримінальну відповідальність.

      Професор Олександр Сушинський зазначив, що законопроект, з-поміж іншого, розвиває положення і норми низки законів України, зокрема, про інформацію та про боротьбу з корупцією.

      Соціально очікувані наслідки прийняття цього законопроекту полягають у посиленні юридичної відповідальності за дезінформацію, вважають у блоці ПОРА—ПРП. Водночас будуть вирішені такі завдання, як формування стабільної та ефективної системи державної служби, організація професійної, політично нейтральної та відкритої державної служби, розвиток демократії у відносинах будь-якої особи, насамперед громадян з органами здійснення державної влади та з органами здійснення місцевого самоврядування, гарантування підконтрольності державної влади та місцевого самоврядування суспільству. Зазначені завдання повинні вирішуватися через законодавче визначення правдивої та неправдивої інформації, способів досягнення відповідальності за достовірність інформації, встановлення правових способів захисту службовців від будь-яких незаконних впливів, насамперед політичних, з метою створення та поширення неправдивої інформації тощо.

      Ініціатори «Закону про правду» вірять, що його реалізація дозволить зробити дії державних службовців, а відтак і органів державної влади та органів місцевого самоврядування, відповідальнішими, зрозумілішими, доступнішими, загалом — правдивими, що підвищить ступінь довіри громадян до держави.

      Тарас Стецьків пообіцяв, що, за дорученням Громадянського блоку ПОРА—ПРП, він внесе означений законопроект у Верховну Раду ще цього скликання. Водночас, за його словами, малоймовірно, що цю ініціативу підтримає діючий склад Верховної Ради. «У нас немає великих надій, що «якість» нинішньої Верховної Ради дозволить ухвалити цей закон, але він переміститься у наступний склад парламенту і, сподіваюся, буде підтриманий сформованою «помаранчевою» більшістю», — зазначив він.

Максим ВОЗНЮК.
  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>