Дві хвилини і ще два тайми

17.02.2006
Дві хвилини і ще два тайми

Дебют в єврокубках молодого воротаря гiрникiв вийшов не дуже вдалим. (РЕЙТЕР.)

      Наставник «Лілля» Клод Пюель — фахівець молодий. Шість років тому вперше ознайомився з роллю головного тренера в рідному «Монако», за який він провів близько 500 матчів. Утім це не завадило Клоду вже за підсумками першого сезону навесні 2000-го спробувати на смак «золото» чемпіонату Франції. Так само «з наскоку» він у 2002-му взяв «срібло» для «Лілля».

      Позавчора на стадіоні «Норд» Клод Пуель переграв досвідченого Мірчу Луческу в 87 хвилинах матчу. Але румунський наставник «Шахтаря» не відчув гіркоти поразки, бо за наступні п'ять хвилин два форварди гірників виправдали віру Луческу в перевагу індивідуальної майстерності над добре організованою колективністю. Щоправда, 2:3 — це теж «мінус», який ще треба нівелювати за тиждень, але ж не ганебні 0:3.

      Найбільша проблема наставника донеччан полягає, мабуть, у тому, що  попри знання кількох мов, він не завжди може довести своєму «інтернаціоналу» те, що побачив у суперникові. Всі знали, що організований «Лілль» небезпечний при виконанні «стандартів». Зовні український чемпіон ніби й не дозволив господарям реалізувати цей потенціал, але фоли на власній половині поля призвели до того, що було втрачено стартову перевагу, коли бразильський квартет Фернандіньйо—Матузалем—Елано—Брандао упродовж 15 хвилин шукав і знаходив шляхи до воріт Грегорі Малікі. Також Луческу передбачав, що багато залежатиме й від того, як його підопічним вдасться впоратися з пресингом французького клубу. Визнаємо, що не впоралися. Щоб протистояти цьому відлагодженому прийому, та й ще у виконанні команди, яка «на ходу», потрібно самому мати зіграний ансамбль. А в Україні зараз міжсезоння. Про фізичні кондиції взагалі помовчимо.

      Наставник «Шахтаря» здивував  тим, що ризикнув довірити центральний плацдарм оборони Гюбшману, Левандовському і Чигринському. Зрозуміло, що український захисник добре себе зарекомендував під час тренувальних зборів, Кубка Першого каналу і т.п., але ця «трійка» ніколи (!) не грала в такому складі в офіційних матчах. Та й ще й без капітана Анатолія Тимощука. Крім того, на останньому плацдармі був ще один дебютант — талановитий голкіпер Богдан Шуст.

      Можна скільки завгодно розповідати, що Фоверг у район воротарського майданчика бив навмання, але зупинитися, очевидно, потрібно на тому, що його безперешкодній траєкторії сприяла неузгодженість центральних беків. А як рахунок став 2:0? Звичайна довга передача на Дерніса, але біля нього не було нікого зі згаданого оборонного тріо. Лівий «човник» Рац майже наздогнав француза, однак Шуст зробив те, що не зробив би досвідчений Дмитро Шутков: побіг назустріч і одержав «за комірець».

      Більшість прихильників «Шахтаря» за цього рахунку вгадали вихід на поле Тимощука і... прогадали. Анатолій, звичайно «завів» команду, поліпшив колективний відбір, але в одному епізоді показав, що неготовий до виконання своїх функцій по максимуму. Ми рідко коли бачили, щоб хтось так легко позбавлявся опіки Тимощука, як Кейта, з-під якого і пішов гольовий простріл. А Гюбшман у цей момент «загубив» Одемвінджі, який «розстріляв» Шуста впритул — 0:3.

      Провальна тенденція для «Шахтаря» тривала, аж тут сталося неймовірне: у переповненої легіонерами команди прокинувся славнозвісний ще з союзних часів «шахтарський характер». Саме цей факт дозволяє «списати» весь «негатив», який був у діях гірників до цього. Брандао і Маріка буквально «вигризли» свої голи (румун міг забити ще й третій).

      Утім ще не факт, що цей позитивний момент, як і рідні стіни, допоможуть «Шахтарю» відіграти «лише» один м'яч. Адже гра на контратаках — улюблена стихія «Лілля».

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Сьогодні Всевишній був на нашому боці, надавши допомогу наприкінці матчу. Бо за поразки 0:3 усе б для нас завершилося. Ми знали, що «Лілль» сильно розігрує стандартні положення, але, на жаль, саме після розіграшу кутового удару ми пропустили перший м’яч. Наш суперник полюбляє грати на контратаках, використовуючи довгі передачі на двох форвардів, які створили нам чимало проблем. Але ми самі винні, оскільки погано закривали зони і припускалися багатьох фолів, після яких виконувалися штрафні удари. З великими помилками зіграли Срна і Рац.

Після перерви ми стали більше ризикувати. «Лілль» — добре організована і агресивна команда, яка перекрила нам кисень на флангах. Крім того, вони досить динамічно діяли у єдиноборствах. Проте наприкінці було помітно, що, коли наші гравці грали низом, не виникало проблем із входженням у штрафний майданчик. Сподіваюся, за підсумками двох матчів наша команда все ж буде сильнішою.

Клод Пюель, головний тренер «Лілля»:

      — Я згоден, що нашому супернику допоміг Бог. Водночас потрібно відзначити, що гравці «Шахтаря» дуже сильні, а ми в деяких фазах гри зіграли не так, як потрібно. Спочатку ми діяли дуже добре, але наприкінці нам не вистачило концентрації. У «Ліллі» — дуже молоді гравці, яким, до того ж, довелося виступати у жорсткому режимі й грати через три дні. Наприкінці матчу було помітно, що вони втомилися. Результатом я не задоволений.

ТАБЛО

Кубок УЄФА.

1/16 фіналу. Перші матчі

«Лілль» — «Шахтар» — 3:2

      Лілль. Стадіон «Норд». 20 000 глядачів

      Суддя — Папареста (Італія)

      «Лілль»: Малікі (Пішон, 51), Дебюші, Тавларідіс, Шмітц, Дерніс (Кейта, 72), Бодме, Фоверг (Кабайє, 79), Одемвінджі, Макун, Вітакич, Ліхтштайнер

      «Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Рац, Дуляй (Маріка, 69), Левандовський (Тимощук, 60), Матузалем, Фернандіньйо, Елано (Жадсон, 75), Брандао, Гюбшман

      Голи: Фоверг, 19; Дерніс, 58; Одемвінджі, 78 — Брандао, 88; Маріка, 89

      Попередження: Дебюші, 21; Дерніс, 68; Бодме, 74; Макуну, 88 — Рац, 68; Матузалем, 87; Срна, 89

* * *

«Літекс» (Болгарія) — «Страсбург» (Франція) — 0:2

      Голи: Ле Пен, 2; Діане, 82

      Нереалізоване пенальті: Новакович, 78 («Л»)

«Локомотив» (М, Росія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:1

      Гол: Х. Лопес, 75

«Артмедіа» (Словаччина) — «Левськи» (Болгарія) — 0:1

      Гол: Ангелов, 9

«Герта» (Німеччина) — «Рапід» (Румунія) — 0:1

      Гол: Негру, 67 (пен.)

      Вилучення: Боатенг, 74; Мадлунг, 85 («Г»)

«Базель» (Швейцарія) — «Монако» (Франція) — 1:0

      Гол: Деген, 78

«Херенвен» (Голландія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:3

      Голи: Брюггінк, 23 — Якоб, 29; Гоян, 76; Парасків, 78

«Русенборг» (Норвегія) — «Зеніт» (Росія) — 0:2

      Голи: Аршавін, 22; Кержаков, 32

Нереалізоване пенальті: Ф. Йонсен, 30 («Р»)

«Шальке» (Німеччина) — «Еспаньол» (Іспанія) — 2:1

      Голи: Бордон, 66; Ернст, 88 —

Л. Гарсія, 34

«Болтон» (Англія) — «Марсель» (Франція) — 0:0

«Брюгге» (Бельгія) — «Рома» (Італія) — 1:2

      Голи: Портільйо, 61 — Ванауденарде, 44 (у свої ворота); Перротта, 74

      Вилучення: Де Россі, 27 («Р»)

«Удінезе» (Італія) — «Ланс» (Франція) — 3:0

      Голи: Ді Натале, 35; Баррето, 61, 82

«Бетіс» (Іспанія) — «Алкмар» (Голландія) — 2:0

      Голи: Тарделлі, 70; Роберт, 79