Перше залікове очко України

16.02.2006
Перше залікове очко України

Киянин Антон Ковалевський спромiгся лише на 16-те мiсце. (РЕЙТЕР.)

      Вівторок на Олімпійських іграх в Італії став для українських прихильників спорту поки що найприємнішим днем. Ні, до медального п'єдесталу наші спортсмени ще не дісталися, але перший пункт у таблицю командного заліку від України вже внесено. Пояснимо: крім медального заліку, на Іграх також є інший, де очки надають уже за потрапляння атлетів до шістки кращих.

      Першою з наших такою героїнею стала санниця Лілія Лудан. Після двох спроб у понеділок киянка посідала сьоме місце, але позавчора ввечері змогла піднятися на одну сходинку. Запорукою успіху Лілії виявився третій заїзд, в якому вона показала четвертий час і відразу опинилася шостою. В принципі, можна було підскочити ще на один рядок протоколу, адже американка Заблоцьки й австрійка Гальдер перебували на не такій недосяжній відстані, як німецьке тріо лідерів. Але остання спроба 35-річної Лудан вийшла не надто успішною — лише дев'ятий показник, і українка залишилася на шостому місці.

      Після завершення змагань Лілія виглядала цілком задоволеною своїм результатом, який повторив її досягнення на попередній Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті. Спортсменка сказала, що розраховувати на щось більше неможливо, бо в України немає жодної (!) траси, де можна тренуватися. А президент Федерації санного спорту України Петро Копил поскаржився на організаторів, які дозволили нашим дівчатам провести лише по два тренування, що недостатньо для повноцінного ознайомлення з трасою.

* * *

      На вже звичному невисокому рівні продовжили свої виступи наші біатлоністи. Знову повною мірою проявилася їхня неготовність бігти зі швидкістю, що дозволила б розраховувати на місце хоча б у десятці кращих. Не зробивши жодного промаху у спринтерській гонці, сумчанин Олександр Біланенко опинився аж на 36-й позиції. Його партнер по збірній Андрій Дериземля навіть із двома промахами став 29-м. Право стартувати в суботу в гонці переслідування, яке надається першим 60 спортсменам за протоколом спринту, отримав і Руслан Лисенко, а капітан команди В'ячеслав Деркач фінішував аж 74-м...

      До речі, вперше в історії біатлону телебачення транслювало змагання за допомогою 30 камер. Щоправда, жоден з українців у «картинку» так і не потрапив.

* * *

      У переддень Олімпіади вісімка спортсменів на п'ять діб була відсторонена від змагань через підвищений рівень гемоглобіну у крові. З цієї компанії всім, крім одного, антидопінгова й медична служби дали «зелено світло» на старт у Турині. Ще п'ять днів перебуватиме під «вимушеним карантином» білорус Сергій Долидович.

      А от першим, кого на ХХ Олімпійських іграх офіційно звинуватили у вживанні допінгу, став бразильський бобслеїст Армандо Дос Сантос. В організмі 24-річного спортсмена виявили нандролон, що належить до заборонених ВАДА препаратів.

* * *

      Справжньою проблемою для окремих спортсменів і цілих команд є травми. Слідом за нашою Наталкою Якушенко не впоралася із санями канадка Меган Сімістер. У вівторок під час проходження траси 19- річна спортсменка отримала серйозні травми й залишила змагання в автомобілі швидкої допомоги. У матчі жіночого хокейного турніру проти Італії після зіткнення з суперницею невдало впала на лід і вдарилася головою росіянка Ольга Пермякова. Спортсменка не змогла самостійно залишити майданчик, і її терміново госпіталізували.

* * *

      Виправдовує своє звання травмонебезпечного гірськолижний спорт. Відразу чотири учасниці впали під час тренування зі швидкісного спуску, у тому числі чемпіонка світу француженка Кароль Монтійє-Карль й переможниця двох етапів Кубка світу американка Ліндсі Кілдоу. Але вже вчора квартет тимчасових невдах у повному складі відновився і був готовий до змагань. Ще однією турботою збірної США став сноубордист Джексон Хейл, який також зазнав травми на тренуванні. Проте лікарі зберігали надію, що 20-річний бронзовий призер чемпіонату світу зможе сьогодні взяти участь в офіційному старті.

      Чоловічі змагання у гірськолижній комбінації (швидкісний спуск плюс дві спроби у слаломі) також не пройшли спокійно. Двоє з 60 учасників не дісталися фінішу у першому виді програми, дванадцять (!) у першому заході слалому й п'ятеро — у другому. Ще трьох олімпійців дискваліфікували за порушення правил проходження траси, серед них — чемпіон світу американець Боде Міллер. Відомий своїм норовом і схильністю до спиртного «янкі» посів перше місце у спуску, але в слаломі не вписався у потрібні «ворота». В підсумку «золото» дісталося іншому представникові США — 21-річному Теду Ліджеті. Українець Микола Скрябін у першій спробі в слаломі показав 36-й час, а в другій — опинився в когорті тих, хто фінішу не дістався.

* * *

      Очікуваною перемогою в короткій програмі росіянина Євгена Плющенка стартували змагання з фігурного катання серед чоловіків — він поставив рекорд за кiлькiстю набраних балів після запровадження нової системи оцінювання. Навряд чи щось завадить лідерові отримати «золото», а от боротьба за дві медалі іншого гатунку обіцяє бути напруженою. На жаль, наш Антон Ковалевський у неї не втрутиться. 16-й результат серед 30 спортсменів дозволив йому лише подолати кваліфікаційний бар'єр.

* * *

      Середа для нашої команди пройшла в режимі очікування. На жоден iз п'яти комплектів медалей українці не претендували. А головною подією дня, беззаперечно, став старт чоловічого хокейного турніру, який, на думку багатьох, є окрасою всієї Олімпіади. Першими на лід «Торіно Еспозіціоні» вийшли збірні Швеції й Казахстану (у підсумку —  7:1на користь скандинавів). А трохи пізніше відбувся матч і на другому майданчику, «Паласпорт Олімпіко», де канадці переграли господарів.

ОЛІМПІЙСЬКА ХРОНІКА

Хокей

      Жінки. Група А: Канада — Швеція — 8:1, Росія — Італія — 5:1. Підсумкове становище: Канада — 6, Швеція — 4, Росія — 2, Італія — 0. Група В: США — Фінляндія — 7:3, Німеччина — Швейцарія — 2:1. Підсумкове становище: США — 6, Фінляндія — 4, Німеччина — 2, Швейцарія — 0.

Фігурне катання

Чоловіки. Коротка програма

1. Плющенко (Росія) — 90,66

2. Уейр (США) — 80,00

3. Ламб’єль (Швейцарія) — 79,04

...16. Ковалевський (Україна) — 63,41

П’ЄДЕСТАЛ

14 лютого (день четвертий)

Біатлон Чоловіки. Спринт. 10 км

1. Фішер (Німеччина) — 26 хв.11,6 сек. (0 промахів)

2. Ханеволд (Норвегія) — +8,2 (0)

3. Андресен (Норвегія) — +19,7 (1)

...29. Дериземля (Україна) — +2.03,6 (2)

...36. Біланенко (Україна) — +2.15,0 (0)

46. Лисенко (Україна) — +2.45,0 (2)

...74. Деркач (Україна) — +4.04,2 (2)

Біг на ковзанах Жінки. 500 м

1. Журова (Росія) — 76,57 сек. (за сумою двох забігів)

2. Ван Менлі (Китай) — 76,78

3. Жень Хой (Китай) — 76,87

Гірськолижний спорт

Чоловіки. Комбінація

1. Ліджеті (США) — 3.09,35

2. Костелич (Хорватія) — +0,53

3. Шенфельдер (Австрія) — +1,32

...Скрябін (Україна) — не фінішував

Санний спорт

Жінки. Після чотирьох спроб

1. Отто (Німеччина) — 3.07,979

2. Краусхар (Німеччина) — +0,136

3. Хюфнер (Німеччина) — +0,481

...6. Лудан (Україна) — +1,296

МЕДАЛІ

Лідери неофіційного

командного заліку

(станом на 15.00 середи)

 

Країна                  З     С     Б     усього

 

1. США                5     2     0     7

2. Росія                4     3     2     9

3. Німеччина       4     1     2     7

4. Швеція             2     0     0     2

5. Норвегія          1     5     5     11

6. Голландія        1     2     0     3

7-8. Корея           1     1     1     3

7-8. Канада         1     1     1     3

9. Італія               1     0     2     3

10. Франція        1     0     1     2

11. Естонія          1     0     0     1