Наші сани їдуть самі...

15.02.2006
Наші сани їдуть самі...

Уже в першому заїзді наша прапороносиця вилетіла з саней і ушкодила ліву руку... (РЕЙТЕР.)

      Відомо, що спортсмени — народ забобонний. Чи не в кожного є свої прикмети, які допомагають як слід налаштуватися на боротьбу. У збірній України, схоже, вже міцно вкорінилася сумна традиція: людина, яка несе прапор держави на церемонії відкриття Олімпійських ігор і на яку покладають високі надії, з тих чи інших причин не може їх виправдати.

      Першим прапороносцем незалежної України у Ліллехамері-1994 був діючий олімпійський чемпіон Альбервіля-1992 з фігурного катання Віктор Петренко. Ось, здавалося, «залізно» матимемо медаль. Але в короткій програмі одесит упав і посів аж дев’яте місце. У підсумку він зміг піднятися лише на четверту позицію. На Іграх у Нагано 1998 року синьо-жовтий прапор ніс біатлоніст Андрій Дериземля, за чотири роки в Солт-Лейк-Сіті — його колега, срібна призерка попередньої Олімпіади Олена Петрова. Але наші «стріляючі лижники» до медальних висот не діставалися й близько. Можна ще згадати нинішнього президента НОК Сергія Бубку. Олімпійський чемпіон літніх Ігор-1988 через вісім років після тріумфу ніс національний прапор на Олімпіаді в американській Атланті. Але в секторі для стрибків донеччанин не зміг змагатися через травму...

      Позавчора ввечері черговою ланкою сумного ланцюжка стала санниця Наталя Якушенко. 32-річна киянка чудово виступала в цьому році на санних трасах, на етапах Кубка світу зуміла двічі посісти призове місце, порушивши німецьку гегемонію у цьому виді змагань. Отже, у вболівальників української збірної були всі підстави сподіватися на «медальний» виступ Наталки в Турині. Але невдача спіткала спортсменку вже у першій iз чотирьох відведених санницям спроб. На останньому повороті Якушенко випала із саней і до кінця траси їхала по льоду у жолобі поруч із санями. Хоча її результат iз відставанням у сім секунд від лідерів статистики зафіксували, сенсу продовжувати виступ не було. Крім того, спортсменка розірвала комбінезон і ушкодила травмовану раніше руку. Тож тепер Якушенко варто опікуватися насамперед своїм здоров’ям.

      І ще стосовно забобонів. Як правило, спортсмени дуже неохоче йдуть на інтерв’ю перед стартами, побоюючись «зурочити». Знаючи цю традицію, не надто наполягають на цьому й самі журналісти. Але за день до змагань український кореспондент російської газети «Спорт-Експрес» наважився-таки потурбувати Якушенко, яка не змогла відмовити. І ось тепер не кажи, що можна нехтувати прикметами.

      Друга наша санниця Лілія Лудан в обох спробах демонструвала сьомий результат. Учора ввечері ще два заїзди мали остаточно розставити санниць по місцях. Але втрутитися у боротьбу за медалі 35-річній киянці було нереально — надто вже великий відрив від потенційних призерок, німкень.

* * *

      Особливих планів на вчорашній день українці не будували. Хіба що біатлоністи намагалися відстрілятися без промахів у чоловічій спринтерській гонці на 10 км. Адже неозброєним оком видно, що швидкості на дистанції у наших немає. І хлопці, і дівчата скаржаться на складний рельєф траси, коли після підйому одразу йде стрільбище, й можливості відновити дихання фактично немає. Оксана Хвостенко так і заявила, що їй «не біжиться», тобто не вистачає фізичних кондицій. Віце-президент НОК і президент федерації біатлону Володимир Бринзак схильний вбачати в цьому тренерські прорахунки. На передсезонних зборах спортсменів так «завантажили», що оклигати вони не змогли й досі. Крім того, Бринзак «наїхав» на виробників лиж, які кращі моделі віддають лідерам світового біатлону, тоді як нам перепадає те, що залишиться після еліти.

* * *

      Причиною відносно невдалого виступу лижниці Валентини Шевченко в дуатлоні її тренер Валерій Лесніков вважає невдале змащення, з яким він не вгадав. Фахівець розповів, що знайти потрібний варіант не вдалося через брак часу. На броварчанку працює сам Лесніков, а ось сервіс-група новоспеченої олімпійської чемпіонки Крістiни Шмигун з Естонії нараховує аж шість чоловік. Саме через проблему зі змащенням зійшла з траси й володарка Кубка світу норвежка Маріт Бйорген.

* * *

      У понеділок перший комплект медалей розіграли фігуристи. Схоже, й до цього виду спорту дісталися представники Китаю, в якому зараз спостерігається справжній спортивний бум. Звісно, їх багато, більше мільярда, але ж і держава створює належні умови для того, щоб атлетам було де тренувати й примножувати славу країни своїми здобутками. У змаганні спортивних пар азіати поки що не змогли скинути з вершини світових лідерів — росіян, але принаймні спробували.

      Аби потіснити з першого місця Тетяну Тотьмяніну й Максима Мариніна, китайці Дан Жанг і Хао Жанг спробували максимально ускладнити свою довільну програму. Але подвиг здійснити не вдалося — партнерка впала під час виконання складного стрибка в чотири оберти, приземлившись на «шпагат». Утім тендітна Дан знайшла мужність продовжити катання. По завершенні програми вона не змогла самостійно залишити майданчик, і Хао під оплески виніс її на руках. Після такого героїзму друге місце від Жангів нікуди не втекло. До того ще два дуети їхніх співвітчизників разом із німецькою парою Савченко—Шолкови зуміли відтіснити аж на шосте місце російську пару Марія Петрова — Олексій Тихонов. Українці Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов залишилися на 12-му місці.

 

МЕДАЛІ

Неофіційний командний залік (станом на 15.00 вівторка)

Країна            З     С     Б     У

1. США            4     2     0     6

2. Росія          3     3     2     8

3. Німеччина      2     0     1     3

4. Швеція         2     0     0     2

5. Норвегія 1     4     4     9

6. Голландія      1     2     0     3

7-8. Корея  1     1     1     3

7-8. Канада 1     1     1     3

9. Італія         1     0     2     3

10. Франція 1     0     1     2

11. Естонія 1     0     0     1

 

П'ЄДЕСТАЛ

13 лютого (день третій)

Біатлон

Жінки. Індивідуальна гонка на 15 км

1. Ішмуратова (Росія) — 49.24,1 (1 промах)

2. Пильова (Росія) — 50.09,6 (1)

3. Глагов (Німеччина) — 50.34,9 (2)

...21. Хвостенко (Україна) — 53.22,5 (1)

...30. Петрова (Україна) — 54.35,6 (3)

...37. Єфремова (Україна) — 55.28,0 (5)

...47. Семеренко (Україна) — 56.22,6 (3)

Біг на ковзанах

Чоловіки. 500 м

1. Чік (США) — 69,76 сек. (за сумою двох забігів)

2. Дорофєєв (Росія) — 70,41

3. Лі Канг-Сеок (Корея) — 70,43

Сноуборд

Жінки. Хаф-пайп

1. Тетер (США) — 46,4

2. Блейлер (США) — 43,4

3. Буас (Норвегія) — 42,0

Фігурне катання

Спортивні пари.

Довільна програма

1. Тотьмяніна/Маринін (Росія) — 204,48

2. Д. Жанг/Х. Жанг (Китай) — 189,73

3. Шень/Жао (Китай) — 186,91

3. Петрова/Тихонов (Росія) — 64,27

...12. Волосожар/Морозов (Україна) — 148,38

...17. Бєлоглазова/Бех (Україна) — 115,62

Підсумкове становище

1. Тотьмяніна/Маринін (Росія) — 135,84

2. Д. Жанг/Х. Жанг (Китай) — 125,01

3. Шень/Жао (Китай) — 124,59

...12. Волосожар/Морозов (Україна) — 98,24

...19. Бєлоглазова/Бех (Україна) — 71,77

 

14 лютого (день четвертий)

Лижі

Жінки. Командний спринт

1. Швеція (Дальберг, Андерссон)

2. Канада (Реннер, Скотт)

3. Фінляндія (Саарінен, Куйтунен)

...16. Україна (Малець-Лісогор, Завалій)

Чоловіки. Командний спринт

1. Швеція (Фредрікссон, Лінд)

2. Норвегія (Свартедал, Хетланд)

3. Росія (Аліпов, Рочев)

... 18. Україна (Білосюк, Марців)

 

ОЛІМПІЙСЬКА ХРОНІКА
Хокей

      Жінки. Група А: Швеція — Італія — 11:0. Турнірне становище після двох турів: Канада, Швеція — 4, Росія, Італія — 0. Група В: Фінляндія — Швейцарія — 4:0. Турнірне становище: США, Фінляндія — 4, Німеччина, Швейцарія — 0.

Санний спорт

Жінки.

Після перших двох спроб:

1. Отто (Німеччина) — 1 хв.                                                 33,861 сек.

2. Краусхар (Німеччина) —                                                        +0,268

3. Хюфнер (Німеччина) —                                                             +0,517

...7. Лудан (Україна) — +0,956

...Якушенко (Україна) — не стартувала