Формула успіху — масовість плюс майстерність

09.02.2006
Формула успіху — масовість плюс майстерність

Олег Лісогор (праворуч): «Клубна підтримка не завадила б кожному олімпійцеві».

      Плавання має бути водночас і пріоритетним видом спорту, і доступним способом масового оздоровлення населення. Про це в ході прес-конференції, присвяченої підсумкам виступу українських спортсменів на Кубку світу з плавання, заявив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

      «Українські плавці успішно розпочали нинішній спортивний рік, укотре підтвердивши наші переможні традиції на блакитних доріжках плавальних басейнів світу», — наголосив Павленко. Так, зокрема, на передостанньому, сьомому етапі Кубка світу у Нью-Йорку Олег Лісогор та Андрій Сердінов кілька днів тому виграли фінальні запливи, відповідно, на 100 метрів брасом та стометрівці батерфляєм, збільшивши загальний український здобуток на етапах світового Кубка до 26 медалей, 15 із яких — золоті.

      Зараз уже розпочалася підготовка національної збірної до літніх Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні. За словами міністра, плавання входить до переліку саме тих видів спорту, у яких ми реально розраховуємо на медалі. Відразу після завершення ХХ Білої Олімпіади в Турині відбудеться прем'єрне засідання нещодавно створеної Національної ради з питань фізичної культури та спорту, яку особисто очолив Президент Віктор Ющенко. Серед першочергових завдань розглядатиметься і програма розвитку плавання, розбудови в державі відповідної матеріально-технічної інфраструктури, доступної не лише для спортсменів «вищих досягнень».

      За неофіційною статистикою, нині уроки з плавання відвідують лише близько 42 тисяч українських дітей. Із 500 існуючих в Україні басейнів  більше половини не функціонують або працюють не повною мірою. В 11 разів менша за нормативні вимоги квадратура води (у басейнах) на тисячу чоловік населення. При цьому щороку збільшується кількість людей, які загинули на воді...

      Така невтішна ситуація, на переконання профільного міністра, змушує вже на найближчому засіданні спортивної нацради зобов'язати кожну державну адміністрацію мати у своєму регіоні сучасні плавальні басейни. «На місцях потрібно створити такі умови, за яких кожна наша дитина навчиться плавати», — наголосив Юрій Павленко.

      Що ж до наших чемпіонів, то згаданий вище Олег Лісогор іде другим у загальному заліку Кубка світу серед чоловіків, поступаючись лише південноафриканцеві Рікові Нітлінгу. У Олега — 1063 очки, у його основного суперника — 1089, у американця Пітера Маршала, який перед останнім етапом стоїть на третій позиції, — 1044. Утім Лісогор може хіба погіршити свою позицію, адже на  восьмому етапі Кубка світу не виступатиме. Однак сподіваємося, що Олег все ж залишиться в загальному заліку другим, як це вже було у 2002 році, й одержить таки 30 тисяч доларів призових ( за перше місце належить 50 тисяч).

      Олегу Лісогору за останній місяць довелося спілкуватися з пресою вже втретє. Журналісти знають його, що називається, вздовж і впоперек, тож цього разу запитували передусім про його враження від перебування у київському спортклубі «Біола».

       «Біола» з'явилася у моїй біографії лише три місяці тому, а я постійно виграю. Фартово? Справа, вочевидь, не лише в цьому. Віктор Турчин як тренер усе правильно розрахував у підготовці. Я теж недаремно на тренування ходжу. Утім хотів би зазначити, що зі вступом у команду хороших людей і друзів вигравати стало приємніше; з'явилися такі титуловані уболівальники, як Олександр Крикун, Ігор Коробчинський, Валерій Гончаров. Можна скільки завгодно жартувати з цього приводу, але, справді, всі повинні зрозуміти одне — спортклуб «Біола» — це не просто організація, яка вирішує мої «тилові» питання, а команда однодумців, яка дає й певну налаштованість на перемоги».

      Лісогор відчуває реальну підтримку «Біоли» і констатує: «Якби кожен наш олімпієць мав «у тилу» такий клуб, медалей у Пекіні-2008 суттєво б побільшало».