Грипозний трамвай

07.02.2006
Грипозний трамвай

Ноги в миску, грілку на голову.

      Не встигли українці трохи відійти від двотижневої морозної атаки, яка звела в могилу близько шести сотень людей і послабила імунітет решти, як нас знову накрило крижаною хвилею. За нею може прийти епідемія грипу (поки що звичайного людського, а не пташиного) та ГРВІ, а хворіти ой як не хочеться... 

      Найлегше «підчепити» вірус у міському транспорті, особливо під час епідемії грипу. У годину пік тролейбуси й трамваї, автобуси й метро під саму зав'язку набиваються здоровими людьми, які поспішають на роботу чи заняття, і хворими, які їдуть до  поліклініки чи повертаються від лікаря. І якщо поруч із вами хтось почне голосно чхати й витирати соплі, а то  й кашляти на весь салон, через кілька днів ви можете самі звалитися з високою температурою. Але доїхати на роботу без пригод — це ще не все. Не меншу небезпеку для оточуючих становлять «роботяги» — особлива категорія наших співвітчизників, які приходять на роботу в будь-якому разі, навіть зовсім хворі, демонструючи свою працьовитість і  несамовиту відданість рідній конторі. Такі колеги кілька днів сидітимуть над проектом у напівживому стані, чхатимуть та кашлятимуть, аж поки в офісі не залишиться жодної здорової людини. Втім зараза обмине вас, якщо ви не полінуєтесь щодня виконувати своєрідний протигрипозний ритуал, який не забере багато часу і зекономить купу грошей, які б вам довелося витратити на лікування.

      1. Виходячи з будинку, мажте ніс зсередини оксоліновою маззю (це найкращий варіант) чи маззю з віфероном, спеціальними протизастудними бальзамами або ж звичайним борним вазеліном. Таке «мастило» перекриє один із найголовніших шляхів зараження грипом: зазвичай віруси, які літають навколо нас у повітрі, осідають на слизовій оболонці носа, а через неї потрапляють у кров. Покрита вазеліном чи «оксолінкою» слизова носа стає нечутливою до вірусів, і вони гинуть, не встигнувши дістатися до верхніх дихальних шляхах.

      2. Намагайтеся уникати місць, де лежить багато пилу — у дрібних частинках осідає дуже багато вірусів. 

      3. Намочіть чисту хусточку ароматичною олією лаванди, полину або ялиці, і візьміть її в дорогу. Час від часу прикладайте пахучий клаптик тканини до носа, особливо якщо поруч хтось чхає або кашляє. Ефірні речовини, які містяться в  цих оліях, убивають мікроби і захищають вас від зараження.

      4. Їдучи в транспорті, тримайте в роті шматочок шкірки апельсина або лимона — летючі речовини, які містяться в цитрусових, допоможуть знищити вірусних «агентів», яким вдалося залетіти в носоглотку.

      5. Коли їдете у транспорті, не тріть руками очі, не чіпайте без потреби ніс, не торкайтесь губ, не гризіть нігті, квиток чи щось більш їстівне (печиво, чіпси або шоколадку). Мікроби, які спричиняють застуду, часто потрапляють на слизові оболонки носа, очей або рота через брудні руки, і навіть якщо вранці ретельно вимити кожен палець, в автобусі ви беретесь за поручні, ручки, а часом навіть скло, до яких раніше могла торкатися хвора людина.

      6. Повернувшись додому, вимийте руки з милом, щоб позбутися мікробів, прополощіть рот настоянкою календули, прополісу або хлорофіліпту, поки мікроби не почали активно розмножуватись. До слова, спрей хлорофіліпт використовують для лікування гострих респіраторних захворювань, ангін, а також опіків, трофічних виразок, ерозій.

      7. Вранці випивайте натщесерце склянку апельсинового або грейпфрутового соку (якщо, звичайно, шлунок дозволяє), а ввечері з'їдайте зубчик часнику або салат із свіжою цибулею. Це допоможе трохи покращити імунітет і розправитися з мікробами, які все ж таки потрапили до вашого організму. 

      8. На роботі намагайтеся якомога менше спілкуватися із застудженими людьми. Не бійтеся скривдити колегу — якщо в людини є хоч трохи здорового глузду, то вона сама зрозуміє, що ви не хочете ризикувати своїм здоров'ям. Якщо ж уникнути зараження не вдалося, то ви можете подолати грип чи застуду в самому зародку: повернувшись iз роботи, полежте в гарячій ванні, випийте таблетку аспірину, перед сном приготуйте собі тепле молоко з медом або просто з'їжте ложку натурального меду, не запиваючи нічим. Дуже часто це допомагає почуватися здоровим і не згадувати про зимові болячки.