Нема життя від нежиті

07.02.2006

      Що б там не казала реклама, нежить найкраще лікувати народними засобами, а не медичними препаратами. Річ у тім, що жодні краплі не знищують інфекцію, а всього лише знімають набряк слизової оболонки і допомагають нам не гундосити. Для того щоб це зрозуміти, достатньо уважно прочитати інструкцію до використання того ж «Нафтизіну» чи «Глазоліну». Крім того, більшість цих препаратів можна вживати тільки протягом 3-4 днів — далі настає звикання, а в окремих випадках розвивається самостійне захворювання носоглотки (порушується тонус судин). А народні методи, особливо на початку захворювання, не тільки полегшують дихання, а й ефективно борються із запаленням. І жодних побічних ефектів!

      Отже, якщо з носа постійно тече, ніби вода, прозорий слиз, і вже немає сил боротися з цим, витягайте з комори цибулю, часник та моркву, запасайтеся ромашковим квітом і гірчичним порошком — будемо згадувати надійні рецепти наших дідусів, які радять:

      1. Протягом 10—15 хвилин попарити ноги в мисці з гарячою водою, а потім облити кінцівки холодною водою і відразу вкластися в ліжко. На п'яти приліпити вологі гірчичники, забинтувати їх фланеллю, натягнути зверху вовняні шкарпетки і спати.

      2. Насипати порошок гірчиці у шкарпетки і так ходити кілька днів.

      3. Витягти з аптечки ромашковий цвіт, залити 2-3 столові ложки квітів склянкою окропу, накрити кришкою і закутати рушником на 20 хвилин. Потім долити 3 столові ложки окропу і дихати парою, яка буде підніматися над мискою. Добре діють також інгаляції з відварів евкаліпта, шавлії, лаврового листа й м'яти.

      4. Дрібно порізати цибулю, взяти 11 столових ложок цiєї маси, висипати в чашку меду, добре розмішати. Суміш приймати по 1 чайній ложці 4 рази на день. Дітям до року замість цибульної суміші краще капати в носик буряковий або морквяний сік.

      5. Промивати ніс великою кількістю солоної води, як то радять індійські йоги: в одному літрі кип'яченої води кімнатної температури розчинити  2 чайні ложки харчової солі й додати одну краплю йоду. Налити розчин у маленьку тарілочку і втягувати його через одну ніздрю, щоб вода виходила через іншу. Повторити з іншою ніздрею. Увесь цей час дихати відкритим ротом.

      6. Кілька разів на день закапувати в ніс «Піносол» (суміш рослинних олій), змащувати скроні та ніс (тільки зовні!) бальзамом «Зірочка».

      7. Прогрівати закладений ніс парафіном. Нагріти над водяною парою (не на відкритому вогні!) парафін, скласти в кілька разів марлеву серветку, просочити її парафіном, загорнути  в целофан, а потім — у шматочок фланелі. Прикладати «конструкцію» до хворого носа, поки парафін не охолоне. Далі додати гарячої маси і продовжити процедуру.