Панацея від вірусу-мутанта

07.02.2006
Панацея від вірусу-мутанта

Можливо, винахід американців врятує від смерті не один мільйон землян.

      Звіт про успішне завершення першого етапу випробування вакцини, яка, можливо, зможе врятувати людство від пандемії пташиного грипу, днями був опублікований у журналі The Lancet. Співробітники Центру контролю і запобігання захворювань (Атланта, Штат Джорджія), довели, що винайдений ними препарат на 100 відсотків захищає організм мишей та щурів від різновидів вірусу N5Н1, виявлених у В'єтнамі та Гонконгу.

      Учені стверджують, що революційна вакцина буде ефективно боротися проти всіх існуючих різновидів вірусу пташиного грипу, які мають серотип Н5, зокрема й проти штаму вірусу H5N1. Препарат є генетично модифікованою ослабленою формою аденовірусу, який у природних умовах є збудником застуди й нежиті. У геном вірусу був доданий ген, здатний виробляти гемаглютинін H5 (схожий на шип протеїн, розташований на поверхні вірусу пташиного грипу, який відповідає за прикріплення вірусу до мембрани ураженої клітини). На відміну від більшості інших вакцин проти вірусних інфекцій, які стимулюють вироблення організмом антитіл, аденовірус активізує «важку артилерію» імунної системи, білі кров'яні тільця, відомі як Т-кілери. Тож при введенні модифікованого аденовірусу в організм Т-кілери імунної системи вчаться розпізнавати специфічний для пташиного грипу білок і у випадку зараження вірусом швидко ідентифікують і знищують його. Іншими словами, учені помістили незнайому деталь у добре відому для людського організму «погану» посудину, завдяки чому захисні сили починають сприймати цю деталь, як щось вороже.

      За словами дослідників, виробництво нової вакцини буде коштувати значно менше, ніж виробництво традиційних вакцин, а її ефективність не залежатиме від можливих мутацій вірусу. Крім того, генна інженерія дозволяє швидко «наштампувати» необхідну кількість вакцини, і для її отримання не треба переводити тисячі курячих яєць із зародками, як це передбачав традиційний процес виготовлення препарату. Головне зараз — переконатись, що винайдений препарат так само ефетивний для людей, як і для щурів, що він є безпечним і не дає побічних ефектів. А для цього треба провести випробування на волонтерах, які захочуть ризикнути власним здоров'ям, а то й життям заради наукового прогресу.

      До речі, за кілька днів до того, як вчені з Атланти оприлюднили звіт про результати досліджень, про розробку нової вакцини, яка працює за аналогічним принципом, заявила інша група американських учених з Університету Піттсбурга. На думку дослідників, які опублікували статтю про свою роботу в журналі з вірусології, вже за кілька тижнів вони зможуть створити готову вакцину, яка на всі 100 відсотків рятуватиме людей від пташиного грипу.