Що сьогодні на вечерю, запитай... кухню

07.02.2006

      Заспокойтеся і не метушіться: просто дайте команду своїй кухні, а вона про все подумає сама. Прикине, які продукти «завалялися» в холодильнику і що з них можна приготувати. Нагадає, коли в морозилку «закинути» шампанське. І навіть порадить, у які фужери ліпше його розлити. Звучить, як фантастика. Насправді, десь так воно й є. Але над цією фантастикою уже зараз працюють фахівці — один із підрозділів відомої компанії General Electric презентував концепцію кухні майбутнього.

      Щоранку кухня зустрічатиме свого господаря словами «Доброго ранку». На той час уже булькотітиме кава у кавоварці, запрограмованiй на це, мов будильник. Також кухня розпізнаватиме мову, і ви зможете запитати, що б вона порекомендувала на сніданок. На спеціальному екрані відразу висвітяться рецепти із того списку продуктів, що є в холодильнику. На цьому ж екрані ви зможете дізнатися погоду або замовити відповідний пейзаж за «вікном»: наприклад, сад чи море. Більше того, така кухня розмовлятиме з вами по телефону і диктуватиме, чого не вистачає в холодильнику, що треба купити на вечерю. Або сама виходитиме в інтернет і купуватиме продукти. А ще сама запустить посудомийну машину та впорається з жирними сковорідками.

      Фахівці компанії кажуть, що такі кухні у широкому вжитку з'являться орієнтовно у 2035 році. До речi, вже зараз існують холодильники, які самі виходять в інтернет і закуповують продукти, та столи, що «підказуть» рецепти під час приготування.