«Свиняча» розкіш

«Свиняча» розкіш

Україна сьогодні виробляє близько двох з половиною мільйонів тонн м'яса. Для повноцінного ж харчування всіх громадян країни його потрібно удвічі більше. Цікаво, що зараз кожен українець у середньому з'їдає за рік близько 38 кілограмів цього продукту, тоді як п'ятнадцять років тому з'їдав до 70 кілограмів. М'ясних консервів теж у нас стає усе менше і менше: тільки за останній рік їх випуск скоротився на 28 відсотків, тобто на 63 тонни. За рахунок свинини й пташиного м'яса в минулому році нам запропонували приблизно на 58 тисяч тонн більше м'ясної продукції, ніж у попередньому, однак яловичини в цьому «пакеті» все одно поменшало.

Буде й дешевше

Буде й дешевше

— Чи можна найближчим часом розраховувати на здешевлення м'яса?
— По різних видах м'яса спостерігаємо різні тенденції, які залежать від різних причин. Свинина може подешевшати, тому що росте виробництво, і йдуть інвестиції. Курятина дешевшає, тому що знижується споживання. Яловичина може незначно подешевшати у зв'язку з «російською забороною». Зростання ж виробництва птиці не буде. Прогнозувати що-небудь по м'ясу птиці неможливо. Наприклад, якщо виникне пандемія пташиного грипу, то потрібно буде взагалі знищити все без винятку поголів'я птахів.

М'ясо треба споживати у гарному настрої

М'ясо треба споживати у гарному настрої

— Зараз люди дуже часто хворіють через недостатню кількість заліза в організмі (зокрема у крові). Для його поповнення краще споживати продукти тваринного походження. Наприклад, так зване «гемове» залізо (його ми отримуємо через споживання м'яса) нашим організмом засвоюється на всі сто відсотків. Треба споживати м'ясо різних тварин, чергувати його, бо в кожному виді — свої переваги. Свинина досить легко засвоюється, і вона більш калорійна, яловичина в порівнянні зi свининою багатша на залізо. Білки найкраще засвоюються із яловичини, ніж зі свинини, а також із м'яса молодих тварин та птиці. Дуже корисна кров'янка, бо багата на залізо. До речі, щоб продукти харчування краще засвоювались, треба споживати їх у гарному настрої, у комфортному приміщенні та приємному оточенні, смачно приготовленими. Кожного дня м'ясо їсти не треба, мають бути розвантажувальні дні.

Всі статті рубрики