Супермени лягли під ніж

03.02.2006
Супермени лягли під ніж

Леонiд Жаботинський у свої кращi часи.

      Минулої суботи свій 68-й день народження святкував уродженець Сумської області і почесний громадянин Запоріжжя з 1967 року, проректор Московського інституту підприємництва і права Леонід Жаботинський. Я знав, що наш знаменитий земляк новий рік традиційно зустрічає на берегах Дніпра, і зателефонував минулих вихідних на його запорізьку квартиру. Аби привітати від імені читачів нашої газети не лише з днем народження, а й одужанням (наприкінці минулого року Леонід Іванович довірився саме запорізьким хірургам, якi зробили йому досить складну операцію).

      «З чоловіком усе в порядку, — підняла слухавку Раїса Миколаївна, дружина богатиря. — Позавчора він уже поїхав до Москви. Справи... Міжнародний турнір у Запоріжжі? Про це вам ліпше поговорити з Русланом».

      Зателефонувавши на московську квартиру Жаботинських, з першої спроби вдалося поспілкуватися із Жаботинським-молодшим. Згадали, зокрема, про запланований на грудень минулого року турнір важкоатлетів «Зірки сили» за участі провідних спортсменів дванадцяти країн і самого Арнольда Шварценеггера. Усний протокол намірів, як писала «УМ», супермени уклали навесні 2004 року в американському Коламбусі, куди залізний Арні запросив українського богатиря як свого кумира й почесного гостя турніру «Арнольд класик». Проведення своєрідного «Леонід класик» було відкладено передовсім через минулорічне погіршення стану здоров'я Жаботинського. Серйозний курс лікування він розпочав ще в липні 2005-го, коли провів два тижні в санаторії «Бердянськ». У новорічну ніч він уже міг підняти чарку й особисто дарувати друзям і шанувальникам свого спортивного таланту книгу спогадів «На вершині Олімпу». Переможець чотирьох чемпіонатів світу, шести — Європи й двох Олімпіад роздавав автографи, висловлюючи впевненість, що українці здолають ще багато вершин — і не лише спортивних. Сприяє цьому і сам пан Леонід, навіть попри ту обставину, що є громадянином Росії, країни-конкурента нашої держави (куди не кинь!).

      Більш як тридцять років у будинку номер 21 на вулиці Лермонтова в Запоріжжі функціонує ДЮСШ олімпійського резерву з важкої атлетики. Її директор Олександр Нерубальщук свідчить — без допомоги Жаботинських спортивна б школа не проіснувала. Зовсім недавно Руслан Леонідович профінансував поїздку на чемпіонат Європи з важкої атлетики п'ятьох тренерів, подарував школі сучасний тренажер та інше спортивне обладнання, засипав юну спортивну поросль подарунками під час передноворічного «Фестивалю Запорізького краю з важкої атлетики імені Леоніда Жаботинського». У грудні 2005 року цей турнір, до речі, проводився вдесяте. Поміж сотні учасників уже «засвітилася» периферія — не тільки традиційно «важкоатлетичний» Бердянськ, а й Василівка, Мелітополь, Дніпрорудне, Михайлівка... Пан Нерубальщук видає аргументовані аванси передовсім 14-річному Сергію Сєркову, який вже зараз без проблем штовхає 145-кілограмову штангу, і сестричкам Наталії і Тетяні Сиротам, які у дванадцять років виконали норматив майстра спорту! Симптоматично, що семеро вихованців ДЮСШ імені Леоніда Жаботинського стали призерами на чемпіонаті серед кадетів, що пройшов у Славутичі. Метр штанги радіє: «Так, я живу і працюю в Москві, однак серце і Батьківщина моя — Запоріжжя».

      Руслан Жаботинський каже, що в новорічні дні батько непокоївся здоров'ям ще й Арнольда Шварценеггера. Губернатор Каліфорнії потрапив у халепу в Лос-Анджелесі: зі своїм 12-річним сином Патріком він на потужному мотоциклі «Харлей» врізався в авто. Шварценеггеру-старшому з розсіченим обличчям довелося, як і Леоніду Жаботинському, довіритися скальпелю: тільки на губу накладено півтора десятка швів. «До турніру в Запоріжжі заживе», — жартує Жаботинський-молодший. Він вірить, що світові «Зірки сили» таки «спалахнуть» у Запоріжжі. Як і в участь батька у черговому авторалі поліцейських Європи: полковник Жаботинський має намір ушосте вийти на старт. Аби довести передовсім собі, що є ще порох у порохівниці запоріжця із сумським корінням — нехай і з московською пропискою.