І вишневий садок...

02.02.2006

      Ні для кого не секрет, що молодих, а тим паче досвічених, лікарів майже неможливо умовити працювати в селі — фахівці, яких так не вистачає у глибинці, впираються чим тільки можуть, аби не потрапити до якогось депресивного району, далекого від благ цивілізації. Як показала практика, ані палкі заклики урядовців, ані примусове направлення випускників медичних вузів «на село» позитивного результату не дали. Мало кого приваблює перспектива облаштовувати селянську хату «без зручностей», лагодити паркан, рубати дрова, вчитися копати бараболю й розводити курей, щоб прожити на невелику зарплату, та ще й бути єдиним медиком на багато кілометрів навкруги. А селяни потребують кваліфікованої допомоги так само, як і мешканці міст, яким у цьому плані пощастило значно більше... Де ж вихід?

      Можливо, співпраця МОЗу з місцевою владою розв'яже цю складну ситуацію. За словами прес-секретаря МОЗ Уляни Лозан, відтепер мiнiстерство буде укладати угоди з керівництвом на місцях: «центр» дає обладнання, посилає підготовленого фахівця на роботу до села, а місцева влада забезпечує лікаря житлом, приміщенням для роботи, земельною ділянкою, при потребі допомагає в господарстві (якщо треба виорати трактором город чи завезти дрова), а також надає певні пільги і дбає про соціальне забезпечення лікаря.

      Перші такі угоди будуть підписані в Закарпатській та Івано-Франківській областях, а якщо експеримент дасть гарні результати, то й у інших «проблемних» регіонах.