«Здорова» шестирічка

02.02.2006

      Вітчизняну галузь охорони здоров'я очікують зміни: Міністерство охорони здоров'я презентувало «Національний план дій в інтересах здоров'я народу України» — так звану «дорожню карту» розвитку галузі, яка передбачає розробку низки державних програм, зміни до чинних законів та ухвалення нових. За словами віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка, всі останні роки держава викидала кошти (причому не надто великі) на лікування населення, яке вже страждало від великої кількості недугів, нова ж програма робить акцент на профілактиці хвороб. Тоді й смертність українців зменшиться, а індекс людського розвитку, навпаки, збільшиться.

      «Кожен, хто звертається до медичної установи, повинен мати перелік усього базового медичного пакету, тобто ліків, послуг, які за будь-яких обставин державний чи комунальний медичний заклад надасть безкоштовно, — додав В'ячеслав Кириленко. — Зараз такого документа немає, тому багато медичних закладів виходять із ситуацiї, засновуючи якісь благодійні фонди, додаткові рахунки, цим вони залишаються на плаву, але така напівунормована діяльність не може тривати довго».

      За словами міністра охорони здоров'я Юрія Поляченка, на сьогодні існує роз'яснення Конституційного Суду, який трактує існуючі протиріччя між статтями 49 та 95 Конституції на користь першої (усі медичні послуги мають надаватися на безкоштовній основі). Тому сьогодні неможливо розробити базовий пакет медичних послуг, які мають надаватися громадянам безкоштовно на суму видатків зi щорічного бюджету. «Як тільки Конституційний Суд визначить 95 статтю як домінуючу, — говорить Юрій Поляченко, — ми зможемо чітко сказати: оце за рахунок держави, а це за рахунок інших джерел фінансування, зокрема внесків пацієнтів, обов'язкового чи добровільного медичного страхування. А інакше ми будемо зобов'язані всі види медичної допомоги — від обробки рани до складної кардіохірургічної операції — надавати безоплатно. Ясна річ, це неможливо».

      На думку міністра охорони здоров'я, є два шляхи вирішення ситуації: радикальний (щоб депутати підготували й прийняли нову редакцію статті 49, яка б унормувала багатоканальне фінансування галузі), та етапний (аби ВР зробила подання до КС щодо одночасного тлумачення 95 і 49 статей як таких, що конфліктують між собою за змістом).

      Як стверджує міжнародний експерт iз технічної допомоги щодо стратегії розвитку систем охорони здоров'я Андрій Гук, після 2002 року ніхто не намагався узгодити ці дві статті (а для цього потрібне подання не менш ніж 50 народних депутатів). А гарантії, що новий склад Верховної Ради захоче розбиратися в цій колізії, сьогодні ніхто не дасть...