Коли я сиділа в маминому животику...

02.02.2006
Коли я сиділа в маминому животику...

Джеєві Ван Дерверкену не віриться, що доньку вдалося врятувати. Поряд посміхається щаслива мати дівчинки. (Фото «Асcошіейтед пресc».)

      Сучасна діагностична апаратура дозволяє помітити патологію плоду задовго до того, як дитина з'явиться на світ, і часто слабеньке дитятко, яке щойно залишило материнську утробу, мусило прямувати до операційного столу, щоб дожити бодай до свого першого дня народження. Втім навіть оперативне післяпологове втручання медиків мало чим допомагало малюкам зі складними вадами серця — часто діти народжувались у такому важкому стані, що після операції ледь виживала шоста частина маленьких пацієнтів. Відтепер у них з'явився шанс на спасіння, повідомляє сайт газети Washington Post. Американські лікарі провели унікальну операцію на серці 30-тижневого плоду, помістивши малюсінький стент у «м'яз життя» дівчинки, яка перебувала в утробі матері. Таким чином хірурги Дитячої лікарні Бостона (штат Массачусетс) уперше в історії медицини оперували людину ще до її народження.

      За інформацією американського видання, дівчинка, яку назвали Грейс, страждала на так званий синдром гіпоплазії лівих відділів серця в поєднанні з передчасним закриттям овального вікна (отвору між правим і лівим передсердям), а це, у свою чергу, викликало ушкодження судин легенів. Шанси малої вижити після народження складали лише 20 відсотків навіть у випадку негайного проведення операції відразу ж після пологів. Тому лікарі зважились на ризикований експеримент: у листопаді минулого року команда, яка складалася з 16 фахівців, провела півторагодинну операцію на серці Грейс. Кардіологи помістили в серце плоду трубку розміром 9 на 2,5 міліметра, щоб кров могла вільно надходити з правого передсердя до лівого. Плід нормально переніс хірургічне втручання, але про позитивний результат тоді було рано говорити — всі чекали народження Грейс.

      Важкенька (3,7 кілограма) темноволоса дівчинка з'явилася на світ 10 січня. Як зауважує головний кардіолог Дитячої лікарні Бостона Джеймс Лок, у неї не було жодних проблем із диханням, її шкіра мала нормальний рожевий колір, і дитина зовсім не скидалася на «синюшних» немовлят, які потерпають від такого «букету» хвороб. За словами Джеймса Лока, кілька днів по тому лікарі тільки й заглядали до боксу з Грейс, не в змозi повірити, що унікальна операція виявилася успішною. Через тиждень на серці дівчинки провели першу з трьох запланованих посля народження операцій (другу операцію лікарі планують провести через півроку, а останню, третю, — через 2—3 роки).

      Через три тижні перебування в клініці дитину з мамою виписали додому, де на Грейс чекали батько, семирічна сестричка Ханна і двоє братиків (шестирічний Джексон і трирічний Етан).