Американське золото має відтінок блакиті

02.02.2006

      Американська академія кіно оголосила список номінантів на цьогорічні «оскари». Не є несподіванкою, що найбільше номінацій — вісім (включно з трьома головними: фільм, режисура, актор) — здобула стрічка режисера Енга Лі «Горбата гора», яка вже встигла зібрати найбільше «золотих глобусів» та інших високих відзнак різних організацій та фахових об'єднань кінематографістів і критиків. Схоже, що консервативну Америку не дратує «геївське» забарвлення фільму про більш ніж тісну дружбу двох ковбоїв.

      По шість номінацій мають драми «Зіткнення» та «На добраніч і щасти». По п'ять номінацій в активі біографічної стрічки про американського письменника Трумена Капоте «Капоте» та останньої роботи Стівена Спілберга «Мюнхен» — історії терористичного замаху під час Олімпійських ігор 1972 року.

      «Блакитні ковбої» матимуть за суперників у категорії «кращий фільм року» перераховані вище фільми. Джордж Клуні має дві номінації: як режисер за фільм «На добраніч і щасти» та як актор за фільм «Сіріана». Також дві персональні номінації має композитор Джон Уїльямс за музику до картин «Мюнхен» і «Щоденник гейші».

      Цікаво, що цього року вперше з 1981-го в категорії «кращий режисер» представлені всі ті п'ять кінематографістів, які поставили п'ятірку стрічок, представлених у номінації «кращий фільм року».

      У категорії «кращий неангломовний фільм» змагатимуться стрічки з Італії («Не кажи»), Франції («Веселе Різдво»), Німеччини («Софі Шоль — останні дні»), Південно-Африканської Республіки («Цоці») та Палестини («Рай тепер»). Фільм із Палестини вперше номінується на «Оскара», але дивуватися не варто, бо фільм «Рай тепер» уже здобув «Золотий глобус».

      78-ма церемонія роздачі «оскарів» відбудеться 5 березня у Голлівуді.