У Поплавського відбирають хліб

02.02.2006

      Клепати зірок нині легко. Он скільки шоу всіляких на телебаченні розвелося: телевізійні «фабрики» клонують співочу братію в геометричній прогресії. Щоправда, згасають ці зірки ще швидше, ніж запалюються. Хіба що справді трапиться якийсь «діамант», один на сотню, котрий втримається на плаву і цим самим потішить самолюбство людей, які створюють подібні проекти.

      Чимось подібним зайнявся десять років тому й один з учасників «ліверпульської четвірки» — Пол Маккартні. Звісно, цю справу колишній «бітл» поставив на значно вищий, професійніший рівень, ніж «почули і забули». У 1996 році Пол заснував Ліверпульський інститут виконавської майстерності (ЛІПA), який готує артистів і менеджерів шоу-бізнесу. Вишукуючи таланти, особливо уважно викладачі придивляються до малозабезпечених родин, де часто трапляються справжні «самородки»: їм лише потрібно допомогти отримати хорошу освіту, щоб розкрити свій потенціал. Головне, вважає Маккартні, щоб абітурієнт мав уявлення про те, як робити музику «руками», а не за допомогою комп'ютера. Кому ж пощастить успішно здати вступні іспити, той у інституті вдосконалюватиме своє вміння в музиці, танцях, навчатиметься сценічній майстерності, дизайну, а також шоу-менеджменту.

      Маккартні навіть не довелося «розкручувати» свій навчальний заклад власною горлянкою, як нашому співучому ректору Поплавському. Ідея екс-«бітла» швидко знайшла підтримку в багатьох багатих і впливових людей. Навіть її Величність королева Великої Британії надіслала чек зі свого особистого рахунка. Інститут швидко став популярним, і тепер Маккартні подумує про те, щоб нести свою науку в світ. Як розповів ректор ЛІПА Марко Фізерстоун-Уїтті, заклад уже отримав пропозиції про відкриття подібних інститутів в Іспанії, Японії, США, Колумбії та інших країнах.