«Бліц-криг» німцям допоміг

02.02.2006

      На старті першого групового раунду Євро-2006 збірна України зазнала відчутної поразки від, як згодом виявилося, не «найкрутіших» на турнірі поляків. Наступні поєдинки — зі словенцями та швейцарцями — підопічні Сергія Кушнирюка провели настільки якісно, що, здавалося, висновки зроблено і відвертих провалів більше не буде. Однак перший же матч другої групової стадії виявив усе ті ж слабкі ланки нашої команди — низьку реалізацію кидків та невідповідність голкіпера Сергія Білика навіть середньому рівню надійності. Утім, як відомо, через травму Євгена Будка ми залишилися на чемпіонаті без вибору стража воріт.

      І все ж початок гри з німцями, які у Швейцарію приїхали без цілої плеяди своїх зірок (Шварцера, Штефана, Цербе, Кретчмара та екс-запоріжця Олега Великого), не віщував українцям великих неприємностей. Тривалий час воротар «бундестиму» Хеннінг Фріц теж не надто виручав свою команду, а «синьо-жовтим» вдавалися разючі контратаки. Наш бомбардир із топ-десятки чемпіонату Сергій Шельменко взяв непоганий темп, закинувши п'ять м'ячів за перші 15 хвилин. На жаль, це виявилося його... остаточним доробком за матч! Сергій зміг реалізувати лише 36 відсотків своїх спроб в атаці, ще гірше виглядав Ігор Андрющенко — 2 голи з 9 кидків. Загалом наша команда показала 37-відсотковий показник влучності, тоді як суперники — 60.

      Після цієї «тактико-технічної» характеристики матчу зрозуміло, чому наші співвітчизники не скористалися психологічною перевагою, коли завдяки активному захисту і «відривам» повели у рахунку — 7:5. За словами очевидця матчу, який готував звіт для офіційного сайту чемпіонату, німці грали жахливо впродовж 40 хвилин поєдинку, але виграли з різницею у 14(!) м'ячів. Неважко здогадатися, що «бійці» Кушнирюка втратили контроль над грою відразу після перерви, коли Гайнер Бранд вніс корективи у гру своїх підопічних, і вони повністю виключили з гри наших голеадорів — Шельменка й Петренка, довівши рахунок до 15:24. Після «бліц-кригу» суперників Сергій Кушнирюк не став битися за поразку з більш пристойною різницею і свідомо, за його словами, дав відпочити лідерам. До того ж травмувався Віталій Нат. Останні 25 хвилин збірна України переймалася тим, заради чого й приїхала на Євро-2006, — дала можливість набути досвіду «справжнього» гандболу усім гравцям.

      Учора наші протистояли діючим чемпіонам світу — іспанцям. А загалом на Євро-2006 у збірної України залишився один турнірний «стимул» — спробувати повторити свій найліпший результат на континентальних першостях (11-те місце).

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи серед чоловіків (Швейцарія). Другий раунд

      Група 1: Україна — Німеччина — 22:36 (13:15; Шельменко, Петренко — по 5), Словенія — Франція — 30:34, Польща — Іспанія — 25:34.

      Становище команд: Іспанія — 7, Франція, Німеччина — 6, Словенія — 4, Польща — 2, Україна — 0.

      Група 2: Ісландія — Росія — 34:32, Данія — Хорватія — 30:31, Сербія і Чорногорія — Норвегія — 26:25.

      Становище команд: Ісландія — 7, Хорватія — 6, Росія, Сербія — 4, Данія — 3, Норвегія — 0.