Тримайте долю у власних руках

02.02.2006
Тримайте долю у власних руках

Кияни Ламарр Грір і Душан Кецман радіють успіху. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      До останніх матчів на другому груповому етапі українські клуби підійшли з певними побоюваннями. Чемпіону країни, «Києву», для виходу до чвертьфіналу потрібно було перемагати непоступливих чехів, яким «вовки» за останні півтора року програвали вже двічі. Але найбільше італійського наставника киян Ренато Паскуале непокоїло здоров’я його підопічних — лише четверо з них почувалися повністю готовими до гри. Натомість «Азовмаш» мав проблеми іншого характеру. Програвши тиждень тому підмосковним «Хімкам», маріупольці вручили свою долю суперникам. Крім власної перемоги на Кіпрі, вони мали сподіватися або на те, що росіяни не поступляться в Іспанії «Ховентуду» більш ніж 12 очками, або що барселонці виграють у «Хімок» з різницею у 32 пункти.

      Як часто буває, коли сам не володієш ситуацією, фортуна від тебе відвертається. Віце-чемпіони України доволі впевнено розібралися в Лімассолі з АЕЛом, забезпечивши собі успіх вже у перших трьох періодах. Але друг маріупольського наставника Рімаса Гірскіса — головний тренер «Хімок» Сергій Єлевич — не зумів виручити колегу, і двобій на Піренеях закінчився з тим неприємним для нас рахунком, який залишив «Азовмаш» за бортом чвертьфіналів. Маючи по 10 очок, три команди в групі L розподілили місця за результатами очних поєдинків.

      А «Києву» вдалося-таки виграти вирішальний двобій і навіть посісти перше місце у найпотужнішій з усіх чотирьох груп. Хоча вже за традицією київський інтернаціонал знову випробував на міцність нерви своїх вболівальників. А вони вівторкового вечора повністю заповнили шість тисяч місць на трибунах Палацу спорту, незважаючи на ціни на квитки (10-15 гривень). На післяматчевій прес-конференції Паскуале сказав, що вперше побачив у Києві таку шалену підтримку з боку фанів.

      Повболівати за господарів прийшло чимало людей спорту: президент НОК Сергій Бубка, «спортивний» міністр Юрій Павленко і його заступник Володимир Бринзак, тренери футбольних збірних Андрій Баль і Олексій Михайличенко. З Південного на гру приїхав тренер «Хіміка» Звездан Мітрович. Перед грою кореспондент «УМ» презентував керівникові «вовків» Олександру Волкову газету з його інтерв’ю — як бачимо, на фарт. У ложі почесних гостей «Україну молоду» взявся вивчати президент національної федерації Зураб Хромаєв.

      Стосовно ж перебігу подій на майданчику, то господарі переважно контролювали хід гри. Утім змусили за себе похвилюватися, коли «Німбурк» набрав вісім очок поспіль і повів у рахунку — 55:51. Та вчасно й несподівано для всіх закинув триочковий сербський центровий Ратко Варда, потім вісім очок поспіль набрав бразилець Гільєрмо Джованьйоні. Справжнім капітаном проявив себе американець Ламарр Грір, набравши шість пунктів і зробивши різницю у рахунку максимально сприятливою для української команди — 84:74. Тактика фолів, яку чехи застосували наприкінці двобою, успіху їм не принесла, бо з лінії штрафних «вовки» майже не хибили.

      Тепер за три тижні у чвертьфінальній дуелі, яка грається до двох перемог, кияни зустрінуться з німецьким «Кельном». Інші пари склалися таким чином: «Локомотив» — «Ховентуд», «Хімки» — «Дексія», «Маруссі» — «Динамо» (СПб).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Кращою баскетболісткою Європи журналісти Старого світу визнали 26-річну центрову збірної Росії Марію Степанову. Двометрова красуня допомогла самарському клубу ВБМ-СГАУ виграти Євролігу і разом з національною командою отримала срібну медаль чемпіонату Європи.

      У чоловіків поза конкуренцією виявився Дірк Новіцьки — форвард клубу НБА «Даллас маверікс» та збірної Німеччини, срібного призера Євро-2005. Друге й третє місця в опитуванні дісталися литовцеві Ясікявічюсу й французові Паркеру.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Кубок Європи ФІБА. Другий раунд. 6-й тур

      Група І. «Київ» — «Німбурк» (Чехія) — 96:87 (24:20, 20:21, 20:18, 32:28; Грір (26), Лончар (17), Джованьйоні, Ніколич (по 16) — Ранчик (21), Уїтфілд (20)), «Фенербахче» (Туреччина) — «Динамо» (СПб, Росія) — 68:71.

      Підсумкове становище: «Київ» — 10, «Динамо» — 9 (439:438), «Фенербахче» — 9 (474:483), «Німбурк» — 8.

      Група L. АЕЛ (Кіпр) — «Азовмаш» (Маріуполь) — 88:97 (21:23, 24:28, 15:22, 28:24; Алексіс (16), Кінг (17) — Байрамович (26), Ель-Амін (24), Каслаускас (15)). «Ховентуд» (Іспанія) — «Хімки» (Моск. обл., Росія) — 83:67.

      Підсумкове становище: «Хімки» — 10, «Ховентуд» — 10, «Азовмаш» — 10, АЕЛ — 6.

      Група J. «Динамо» (Моск. обл., Росія) — «Канту» (Італія) — 92:76, «Маруссі» (Греція) — «Кельн» (Німеччина) — 57:55.

      Підсумкове становище: «Маруссі» — 11, «Кельн» — 10, «Канту» — 8, «Динамо» — 7.

      Група К. «Локомотив» (Ростов, Росія) — «Дексія» (Бельгія) — 79:72, «Шльонск» (Польща) — «Задар» (Хорватія) — 87:85.

      Підсумкове становище: «Локомотив» — 10, «Дексія» — 10, «Задар» — 8, «Шльонск» — 8.