Маяки й ковбаси чекають перемир'я

28.01.2006
Маяки й ковбаси чекають перемир'я

Анатолiй Кiнах та Iгор Iванов.

      У той час, коли в Криму триває боротьба між Росією і Україною за право контролювати маяки, коли після «газової» набуває обертів «м'ясо-молочна війна», керівники Радбезів двох кран під час зустрічі у Києві говорили про дружбу між державами. Секретар РБ Російської Федерації Ігор Іванов після переговорів з українським колегою Кінахом охарактеризував наші стосунки як «стратегічні відносини двох дружніх країн-сусідів» і абсолютно не погодився з оцінкою наших взаємин у вигляді метафори «холодна війна».

      У свою чергу, Анатолій Кінах дав зрозуміти, що взаємини з Росією значно покращуються за нової влади, бо раніше можновладці «на міждержавному рівні занадто захоплювалися безкраватковою дипломатією, (...) часто відбувалися неформальні домовленості», а як результат, на думку секретаря РНБОУ, нині маємо нагромадження багатьох двосторонніх проблем. Покращення стосунків Кінах же вбачає у тому, що зараз обидві сторони докладають зусиль, щоб перевести їх у формат прагматичних, рівноправних і взаємовигідних, «сформульованих у договірно-правовій базі, з виконанням узятих на себе зобов'язань».

      Проте Ігор Іванов натякнув, що будувати такі стосунки заважають вибори. «Ми б не хотіли, щоб вибори в нашій країні та в Україні визначали або впливали на хід наших відносин... щоб ці стосунки не були предметом внутрішньополітичної боротьби, щоб до українсько-російських питань ми підходили по-державному», — зазначив російський посадовець.

      Тема виборів, як це не дивно, стала однією з головних, яку порушував пан Іванов під час приїзду до Києва. Натомість ясності в ситуації з маяками цей візит не надто додав. Після того як Іванов із Кінахом домовився про об'єднання зусиль для інвентаризації об'єктів Чорноморського флоту та активізацію роботи комісії «Ющенко—Путін» (зокрема, вони затвердили положення про спільну групу з підготовки першого засідання комісії — на тему ЧФ, яке відбудеться 16 лютого), секретар Радбезу РФ у супроводі посла Віктора Черномирдіна мав низку політичних зустрічей. Ігор Іванов вирішив окремо зустрітися зі спікером Верховної Ради та водночас лідером виборчого Народного блоку Володимиром Литвином, керівником Партії регіонів Віктором Януковичем, а також головним соціалістом Олександром Морозом.

      Якщо оцінювати дещо скупі повідомленнях прес-служб цих політичних лідерів, то говорили в основному про російсько-українські стосунки на тлі виборів. Так, Мороз пообіцяв Іванову від імені української сторони після завершення виборчої кампанії більш стабільну основу для налагодження нормальних і взаємовигідних взаємин із Росією. Литвин теж зауважив, що про проблеми, завдання і перспективи двосторонніх відносин винятково в прагматичному вимірі треба говорити вже після парламентських виборів. Водночас спікер запропонував провести «інвентаризацію наших взаємин». Прес-реліз «регіоналів» про зустріч їхнього лідера Радбезу РФ був найлаконічнішим — у ньому йшлося лише про обговорення сторонами дилеми, як можна в Україні провести чесні вибори.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У понеділок до Москви планує навідатися міністр аграрної політики України Олександр Баранівський. Запланована тема переговорів — скасування заборони Росії на ввезення з України м'ясо-молочної продукції. Речник МінАПК дав зрозуміти, що якщо українській делегації не вдасться домовитися з росіянами, то Україна відповість адекватно. «Потрібно докласти всіх зусиль для зняття бар'єра..., або Україні теж доведеться вводити заборони», — процитував керівника Мінагрополітики його прес-секретар.

      Днями Прем'єр-міністр Юрій Єхануров визнав кілька випадків поганого ветеринарно-санітарного контролю на україно-російському кордоні, що, власне, і стало офіційною причиною відмови росіян від нашої продукції. При цьому керівництво Мінагрополітики України наполягає, що ця продукція — високої якості. Похвалив її і посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, назвавши цю заборону «непорозумінням».

      Однак Єхануров таки зажадав звільнення урядовців, відповідальних за незаконне ввезення м'ясної продукції до України. Адже, за його словами, саме недотримання законності при транзиті імпортної м'ясної продукції через територію України до Росії стало причиною введення Росією обмежень на ввезення української м'ясної продукції.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>