НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

25.01.2006

 

Рівні права жінок та чоловіків в Україні — тепер за законом

      З 1 січня 2006 року вступив у силу Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Метою цього Закону, повідомляє прес-служба Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту України, є «досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі та застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України».

Горянам парламент надасть пільги й більше грошей

      Верховна Рада має намір надати пільги мешканцям гірських населених пунктів, передають «Українські новини». Законопроект передбачає, що горян прийматимуть на навчання до державних навчальних і професійно-технічних закладів поза конкурсом, а тих із них, хто закінчив школи і профтехучилища з відзнакою, — за результатами співбесіди. Ці студенти навчатимуться за рахунок державного бюджету, отримуватимуть гуртожиток і підвищену на 50 відсотків стипендію. Законопроект також передбачає, що підприємствам у цих районах будуть доплачувати 50 відсотків від ціни проданої ними сільгосппродукції, компенсуватимуться за рахунок бюджету процентні ставки з кредитів, розмір держстипендії мешканцям цих районів збільшується на 20 відсотків, оплата за навчання у ВНЗ за контрактною формою зменшується на 50 відсотків. Також законопроект №7796 передбачає доповнення закону новою статтею про пільги, зокрема особам, які не мешкають постійно у гірських населених пунктах, але працювали там до надання статусу гірських щонайменше 10 років і отримують державну пенсію, нараховану із заробітної плати на цей період, отримують право на те, щоб їм перерахували пенсію з цієї зарплати, що збільшиться до 20 відсотків.

Жертвам злочинів планують надавати компенсацію

      Верховна Рада ухвалила проект Закону «Про відшкодування за рахунок держави матеріальної шкоди громадянам, які потерпіли від злочину», передає УНІАН. Проектом пропонується передбачити відшкодування за рахунок держави матеріальної шкоди (розмір якої перевищує п'ятиразовий мінімальний розмір заробітної плати — 1660 гривень), завданої фізичній особі злочином, пов'язаним із посяганням на її життя, здоров'я або її майно, якщо компетентні державні органи протягом шести місяців не встановили особу (осіб), які скоїли цей злочин. Дія проекту, повідомляє «Кореспондент», не поширюватиметься на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої громадянину вищезазначеним злочином. Це не позбавляє громадянина права на таке відшкодування у встановленому законом порядку з винних осіб. Звернення з вимогою про відшкодування шкоди подається особою на ім'я прокурора, який здійснює нагляд за розслідуванням кримінальної справи, не раніше, ніж через шість місяців з дня винесення постанови про визнання громадянина потерпілим у цій кримінальній справі. Упродовж 30 днів прокурор перевіряє обгрунтованість підстав, зазначених у заяві, і скеровує її до суду. Справа про відшкодування громадянину матеріальної шкоди за рахунок держави розглядається відповідним місцевим судом. Відшкодування проводиться в повному обсязі, але не може перевищувати 100 мінімальних розмірів заробітної плати, визначеної законом на час прийняття судом рішення у справі про відшкодування шкоди. Сума відшкодування не оподатковується.

Дітей «чорнобильців» безкоштовно харчуватимуть

      Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про дитяче харчування», за яким дітей до 3-х років, які народилися і проживають на забруднених унаслідок чорнобильської катастрофи територіях, та дітей із малозабезпечених сімей безкоштовно забезпечуватимуть дитячим харчуванням, повідомляє УНІАН.