ЗАПИТУВАЛИ-ВІДПОВІДАЄМО

25.01.2006

      Які соціальні пільги мають працівники бюджетних установ у сільській місцевості? Чи надаються ці пільги всім членам сім'ї (чоловіку, дружині), якщо вони є працівниками бюджетних організацій?

 

Марта Троцько,

Житомирська область.

 

      Як повідомили «УМ» у Міністерстві праці та соціальної політики України, «бюджетники», що працюють у сільській місцевості, дійсно мають пільги. Так, Законом України  «Про освіту»  передбачено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості й селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава  забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

      Законодавство про охорону здоров'я зазначає, що медичні і фармацевтичні працівники мають право на безплатне користування квартирою з опаленням і освітленням, тим, хто проживає в сільській місцевості, надаються пільги щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством і будівництва власного житла, придбання автомототранспорту. Такі ж привілеї мають і пенсіонери-медики.

      Працівники культури, які працюють у сільській місцевості, селищах міського типу, теж мають, згідно з українським законодавством, пільги — вони безплатно користуються житлом, опаленням і освітленням.

      Подбав Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» і про своїх фахівців: відтак установлено, що працівникам бібліотек у селах і селищах, а також пенсіонерам, які раніше працювали в бібліотеках у цих населених пунктах і проживають у них, держава забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

      Але законами не визначено надання пільг членам сім'ї пільговика.

      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» Держжитлокомунгоспу України (Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України) та Мінпаливенерго України надано право в межах своєї компетенції давати роз'яснення щодо реалізації пільг на житлово-комунальні послуги.

      Зазначеною постановою встановлені такі норми:

      — плата за користування житлом — 21 квадратний метр загальної площі на одну особу і додатково 10,5 квадратних метра на сім'ю;

      — плата за користування тепловою енергією для опалення житла — 21 квадратний метр опалювальної площі на одну особу і додатково 10,5 квадратних метра на сім'ю.

      Таким чином, в разі, якщо в квартирі мешкає один пільговик, пільга з оплати за користування житлом та тепловою енергією для опалення повинна надаватися на 31,5 квадратний метр загальної і опалювальної площі. У разі, коли в квартирі мешкає сім'я з двох педагогів-пільговиків,  площа, на яку надається пільга становитиме 52,5 (21 + 21 + 10,5) квадратних метра.      52,7 гривні 53,6 гривні