«Нові горизонти» Плутона

25.01.2006
«Нові горизонти» Плутона

      Минулого тижня з мису Канаверал на Флориді у напрямку Плутона стартував космічний зонд НАСА під назвою «Нові горизонти». Його місія — дослідження географії та атмосфери дев'ятої планети Сонячної системи та її найбільшого супутника Харона. Апарат також повинен зробити фото двох менших супутників Плутона, про відкриття яких оголосили лише в листопаді минулого року.

      Згідно з планами НАСА, зонд має долетіти до Плутона у липні 2015 року. Якщо місія буде вдалою, то фахівці Американської аерокосмічної агенції продовжать її, аби обстежити також космічні об'єкти з так званого Пояса Койпера — дрібні космічні тіла з льоду, які кружляють поза орбітою Плутона.

      Науковці сподіваються, що зонд вартістю 700 млн. доларів та розміром із піаніно передасть нову інформацію про найвіддаленіші закутки Сонячної системи й тим самим поповнить інформацію про зародження нашої галактики. Плутон залишається останньою планетою Сонячної системи, до якої ще не долітали земні космічні апарати. Деякі вчені висловлюють думку, що це зовсім і не планета, а лише гігантський льодовик, релікт часів зародження Сонячної системи.

      Плутон було відкрито 1930 року, але досі не існує чітких фото планети, оскільки навіть найпотужніші телескопи здатні розгледіти лише змазане коло.