Хто має шанси пройти до Верховної Ради?

21.01.2006
Хто має шанси пройти до Верховної Ради?

Перший номер у списку блоку ПОРА—ПРП балотується і до ВР, і на мера Києва. (РЕЙТЕР.)

      Центрвиборчком України зареєстрував 45 політичних партій та блоків, які братимуть участь у парламентських виборах-2006. Прийшовши на дільницю 26 березня, свідомий громадянин може просто «заблукати», пробігаючи очима по довгому сувою бюлетеня. Як свідчать соціологічні опитування і прогнози політологів, серед юрби претендентів реальними є вісім, від сили — десять партій та блоків. Саме вони і формуватимуть конфігурацію у Верховній Раді наступного скликання.

      Трійка лідерів виборчих симпатій відома: Партія регіонів, «Наша Україна», Блок Юлії Тимошенко. Останні дії колишніх союзників — НСНУ та БЮТ — зняли з порядку денного тему чіткого поділу політичного поля на «помаранчевий» і «біло-блакитний». Після відставки уряду Юрія Єханурова, якій свідомо посприяла фракція БЮТ, за прикладами вищеозначеної тези далеко ходити не треба. Цим голосуванням Юлія Тимошенко мимоволі підштовхує оглядачів до висновку, що, попри запевнення, БЮТ може вступити в парламентський альянс із недавніми запеклими антагоністами.

      Соціалістів певною мірою дискредитують відомі бізнесмени Йосип Вінський і Микола Рудьковський, а також включений до виборчого списку директор Маріупольського металургійного комбінату Володимир Бойко — один із найбільших олігархів Донеччини. Попри це, соціалісти зберігають непогані шанси на чималу фракцію в новому парламенті.

      Узагальнюючи, можна сказати, що виборчі списки всіх «помаранчевих» партій — серйозний привід для розчарування в їхніх прихильників. Але голосувати їм однак нема за кого — представників інших, «непомаранчевих» політичних сил можна хоч за виборчим списком запрошувати до прокуратури. Наприклад, у першій сотні списку Партії регіонів до 24 осіб «є питання» в міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

      Отже, в електоральному полі утворилася чимала ніша з «розчарованих помаранчевих» виборців, які з ідейних міркувань не голосуватимуть за «Регіони» та блок Литвина, складений великою мірою з перефарбованих «кучмістів». «Розчарованим помаранчам» лишається, власне, невеликий вибір — блок Костенка—Плюща та блок ПОРА—ПРП. Попри довшу партійну історію першого, все-таки перспективнішим гравцем на цьому полі політологи вважають блок ПОРА-ПРП. Молодий запал ПОРИ в поєднанні з досвідом партії «Реформи та порядок» та високим рейтингом чемпіона світу, боксера-важковаговика Віталія Кличка утворює привабливий коктейль. Він привертає увагу не лише «помаранчевого» виборця, а й певного прошарку аполітичних українців, які обожнюють силу Кличка або зачаровані добрими дитячими книжками «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» — видавництва, яке очолює десятий номер виборчого списку Іван Малкович.

      ПОРА—ПРП виявилася не надто зручною для решти «помаранчевих» команд насамперед як новий і неочікуваний конкурент. До останнього часу, схоже, ані НСНУ, ані БЮТ не відчували серйозної загрози від такого суперника. Можливо, культивування опозиції в образі комуністів та Партії регіонів і забезпечило б легше існування цим політичним силам. Але це було б можливим тільки за умови їхньої єдності, якої вже немає. Крім того, в умовах презентування Януковича як головного опозиціонера суспільна дискусія не стосується пошуку оптимальних шляхів розвитку країни та підбору найбільш ефективних команд для їхньої реалізації, натомість постійно повертатиметься до згубних для України питань сепаратизму, другої державної мови, федералізму, підпорядкування України Росії.

      Замикає вісімку прохідних політичних сил блок Наталі Вітренко. Прогресивні соціалісти, не потрапивши до Верховної Ради у 2002 році, чимдуж рвуться до реваншу з тим самим іміджем — ностальгуючої за радянським минулим, проросійськи налаштованої політичної сили. У списку Вітренко представлена майже в повному складі українська частина «команди» російського «авторитета» Максима Курочкіна (він же «Макс Бєшений»). Утім тут слід зазначити, що, за даними соціологів, електорат таких політичних сил, як Соціалістична партія та НСНУ більш стабільний, ніж у блоку Вітренко.

      Несподіванки, звісно, можливі (наразі можна згадати, як на минулих парламентських виборах «Озиме покоління», незважаючи на масовану рекламу, так і не подолало прохідний бар'єр). Проте в будь-якому разі від того, в яких пропорціях згадані вище політичні сили розділять місця в парламенті, залежатиме майбутнє України.

Галина БУЗЬКА.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>