НОВИНИ ФЕМІДИ

19.01.2006

Справа Гонгадзе

      Міністр юстиції Сергій Головатий звинувачує Голову Верховного Суду України Василя Маляренка в тому, що судове слухання справи про вбивство Георгія Гонгадзе проходить у не достатньо відкритому режимі i у невеликому приміщенні, яке обмежує доступ ЗМІ до слухання процесу.

      «Відповідальність за це несе не Президент, не міністр юстиції, а пан Маляренко, Голова Верховного Суду... Це він відповідає за те, що такий резонансний процес здійснюється в диких умовах з точки зору не тільки української Конституції, а цивілізованого світу взагалі. У цьому процесі пан Маляренко представляє обличчя України! Це його моральна і професійна відповідальність за порядок в юридичній системі!» — зазначив пан Головатий в інтерв'ю виданню «Комерсант-Україна».

Справа НЗФ

      Колегія суддів Судової палати з адміністративних справ Верховного Суду України своїм визначенням підтвердила, що розгляд заяв за винятковими обставинами консорціуму «Придніпров'я» і ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» про скасування постанов Вищого господарського суду, Київського апеляційного господарського суду (про незаконність приватизації акцій НЗФ олігархом i зятем Кучми Віктором Пінчуком) підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Натомість представник інтересів Фонду держмайна України адвокат Ірина Назарова переконана, що це визначення може створити прецедент, коли до Судової палати з адміністративних справ Верховного Суду звертатимуться не тільки суб'єкти владних повноважень, а й юридичні особи.

      Учора ВСУ продовжив засідання по НЗФ після денної перерви на клопотання Генпрокуратури, яка просила надати їй додатковий час для ознайомлення з матеріалами справи. Нагадаємо, що під контролем «Інтерпайпу» Пінчука (який контролює «Придніпров'я») близько 73% акцій НЗФ. За завод веде боротьбу i група «Приват», яка  контролює близько 26% акцій.

Суддя за гратами

      Колишню голову місцевого суду Запорізького району Запорізької області Ольгу Євсеєву, яка ще у 2003 році була затримана на місці злочину при отриманні хабара, засуджено до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє УНІАН.

      Таке рішення ухвалене Апеляційним судом Дніпропетровської області.

      Майже три роки тому служительку Феміди буквально схопили за руку співробітники Запорізького облуправління боротьби з економічною злочинністю, коли вона отримала у службовому кабінеті дві з половиною тисячі доларів хабара. Це була ціна за обіцянку судді «скостити» обвинуваченому у скоєнні вбивства термін ув'язнення на 5 років. Прокуратура Запорізької області дії голови районного суду класифікувала як злочин, передбачений ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання хабара в особливо великому розмірі або посадовцем, який займає особливо відповідальне становище). Тепер у цій справі нарешті поставлено крапку.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>