«Раммштайн» заспіває в суді

19.01.2006
«Раммштайн» заспіває в суді

До цих музикантів судовий позов прийшов з-за грат.

      Знаменитий німецький гурт «Раммштайн» несподівано для себе може постати перед судом. І то через кого! Позов на «готичних» хлопців подав... людожер.

      Власне, канібал Армін Майвес — людина у Німеччині дуже відома, бо свого часу про його історію писали всі газети. Кілька років тому Армін убив і з'їв свого знайомого Бернда Юргена. Потоваришували чоловіки через інтернет, причому, як розповідає убивця, він порішив і скуштував свого нового друга на його власне прохання, тому вважає себе засудженим абсолютно незаконно. Мовляв, яке ж це вбивство, якщо Бернд сам попросив?

      Так чи інак, Майвеса засудили до ув'язнення. Однак, з огляду на обставини вбивства, термін, який отримав за свій злочин канібал, виявився більш ніж скромним — усього-на-всього вісім з половиною років. Однак суперечки з приводу того, чи правомірним є засудження Майвеса, тривають і досі. Захисники вважають, що суд був занадто несправедливим до злочинця, а обвинувачі, навпаки, намагаються довести, що до вироку за канібалізм повинний додатися ще й термін за вбивство.

      Не дивно, що така історія зацікавила музикантів «Раммштайну», які взагалі радо беруться за всякі «темні» історії. Група присвятила Арміну Майвесу свій хіт Mein Teil, випущений синглом напередодні виходу в 2004 році альбому Reise Reise. «Мені було цікаво зрозуміти, чому Армін з'їв свою жертву, — пояснював тоді, у 2004-му, появу цієї композиції гітарист «Раммштайну» Ріхард Краспе. — Як з'ясувалося, його мати з самого дитинства перешкоджала Майвесу спілкуватися з однолітками. І йому здавалося, що якщо він з'їсть людину, вона залишиться з ним назавжди. Нам ця історія здалася дуже цікавою, і ми вирішили зробити з неї пісню».

      Здавалося б, усе супер — історія хітова, пісня хітова... Однак, як повідомляє сайт Music.com.ua, ув'язнений людожер був украй обурений виходом скандального хіта. Майвеса вразило те, що музиканти скористалися його історією «для своїх брудних комерційних цілей — причому без усіляких церемоній, не спитавши навіть дозволу». Пообурювавшись трохи, Армін узяв та й подав на «Раммштайн» до суду. І тепер жадає відсудити у гурту кругленьку суму, а якщо вийде — то й заборону будь-коли виконувати Mein Teil.

      До слова, знаменитий в'язень образився й подав судовий позов не лише на «готичну» групу, а й на творців фільму Butterfly: A Grimm Love Story, які також використали його історію.