ОЛІМПІЙСЬКА МОЗАЇКА

05.01.2006
Підготовка до церемоніалу

      Усе менше часу залишається до початку ХХ зимових Олімпійських ігор, вогонь яких буде запалено в Турині 10 лютого. Наразі в Італії тривають останні приготування, перш за все, до офіційних церемоній відкриття й закриття найбільшого старту чотириріччя. Але вже відомо, що на ці дві події витрачено 28 мільйонів євро. Мер Турина Серджіо К'ямпаріно заявив, що під час відкриття Ігор на сцені, яка стане найбільшою з тих, що будь-коли монтувалися в Італії, виступлять 6 тисяч учасників.

      Церемонію підняття прапорів країн-учасниць розробив відомий на весь світ модельєр Джорджіо Армані, до речі, великий друг нашого Андрія Шевченка. Ім'я факелоносця, якому довірять право запалити вогонь на головній арені Олімпіади, тримається у секреті. Італійська преса припускає, що ним стане семиразовий чемпіон світу з мотогонок Валентино Россі.

Фінансові проблеми

      Інформація про те, що організаторам Олімпіади-2006 катастрофічно бракує грошей, поширювалася ще майже рік тому. Цифри дефіциту називалися різні, а тепер стало відомо, що італійцям бракує 64 мільйони євро. Через це рада міністрів Італії ухвалила рішення про проведення миттєвої лотереї, від якої очікують прибуток у 24 мільйони. Ще 40 «лимонів» планується отримати у вигляді кредитів від банків під заставу спортивних об'єктів, бо іншого виходу місцева влада не знайшла.

Медалі

      10—26 лютого спортсмени 80 країн розіграють на Аппенінах 84 комплекти медалей, вигляд яких оргкомітет Олімпіади вже презентував. Нагороди матимуть звичний вигляд диска діаметром 12 см і товщиною 2 см, але з дірочкою посередині. Вага кожної медалі доволі солідна — 450 грамів. На одній стороні «бублика» зображено олімпійську символіку й італійські краєвиди, на іншій — картинку з виду спорту, в якому відбувалися змагання.

      «Золоті» нагороди переможцям насправді виготовлені зі срібла і вкриті лише шістьма грамами золота. Всього на призи пішло 873 кг дорогоцінних металів — 2 кг золота, 167 кг срібла, й 704 кг бронзи.

Робіть ставки!

      Світові букмекерські контори почали приймати ставки на Олімпіаду в Турині. Фаворитом прогнозів став російський фігурист Євген Плющенко. Коефіцієнт ставки на його перемогу — 5 до 1.