Хто з музиками, а хто — з ножами

27.12.2005
 «Свобода»

      До списку ВО «Свобода», очолюваного Олегом Тягнибоком, увійшли одразу двоє видатних українських артистів — актор Богдан Бенюк (2-й) та кінорежисер Юрій Іллєнко (4-й). Поміж ними — львівський філолог Ірина Фаріон. Десятим у списку — кандидат педагогічних наук, учасник трьох воєн, свідок трьох голодоморів Іван Бровко. Він, за задумом «Свободи», в разі проходження до парламенту має приводити нардепів до присяги як найстарший парламентарій (наразі таке право «світить» комуністу Герасимову).

      На з'їзді також затверджено програму під назвою «Програма захисту українців».

«Селяни»

      На VII з'їзді Селянська партія одержала нового голову — Олександра Яворського. Після конфліктів навколо Тетяни Засухи, яка разом з частиною партійців подалася до «регіоналів», панові Яворському вдалося відновити єдність партії.

      Олександр Яворський є ще й заступником голови громадського об'єднання «За Україну! За Ющенка!». А СелПУ під його проводом вирішила йти на вибори самостійно.

Блок НДП

      Як і очікувалося, Блок народно-демократичних партій очолила в.о. голови Бюджетного комітету Верховної Ради Людмила Супрун. Таким є рішення делегатів міжпартійного з'їзду — НДП, Християнсько-ліберальної партії України (до речі, її лідер Леонід Черновецький балотується за списком «Нашої України»), Демократичної партії України (лідерку ДПУ Ганну Антоньєву перед тим витіснили зі списку «НУ»), Християнської демократичної партії України. Слідом за пані Супрун у списку йде її партійний шеф Валерій Пустовойтенко, ще двоє членів Народно-демократичної партії — керівник Одеського морпорту Микола Павлюк та екс-прем'єр Криму Сергій Куніцин, а замикає п'ятірку голова ХДПУ Віталій Журавський. Антоньєва ж опинилася аж на 14-й сходинці, повідомляє «Інтерфакс-Україна»

«Відродження»

      Партія «Відродження», яка нещодавно обрала собі за лідера гендиректора «Укрзалізниці» Василя Гладких і зміцніла парламентською фракцією, піде на вибори самостійно. Її список очолив сам Гладких. Другим буде керівник фракції «Відродження» у ВР Антон Кіссе, далі — нардепи Олександр Кузьмук, Геннадій Астров-Шумілов та Ігор Франчук.

УНА-УНСО

      Список УНА-УНСО очолив син легендарного командувача УПА Юрій Шухевич. Другим з'їзд затвердив його заступника Миколу Карпюка, далі — голова виконкому Руслан Зайченко, член проводу партії Ігор Мазур (Тополя) та лікар Олександр Філатович.

      Другу п'ятiрку складають член ОУН Орест Дичківський, журналіст Наталка Чангулі, лідер рок-гурту «Кому вниз» Андрій Середа, представник вірменської діаспори Георгій Козарян та підполковник запасу МВС Леонід Франченко.

      Після проходження реєстраційних процедур у Центрвиборчкомі верхня частина списку УНА може помітно змінитися. Адже Карпюк, Зайченко та Мазур, які були засуджені за участь у акції «Україна без Кучми», мають непогашені судимості, а тому не можуть балотуватися до Верховної Ради.

«Союзники» і «безпартійні»

      У першу п'ятірку блоку «За союз!» (до його складу входять партії «Союз», «Соціалістична Україна», «Вітчизна» і Слов'янська партія) увійшли: Володимир Гошовський, Лев Миримський, Вілен Мартиросян, Олександр Базилюк і Світлана Савченко.

      Від вступу до цього блоку відмовилося кілька партій — усупереч очікуванням, «Нова сила» Юрія Збітнєва вирішила балотуватися самостійно, а «Єдина Родина» Олександра Ржавського та «Жінки України» Аліни Комарової об'єдналися у так званому «Блоці безпартійних «Сонце».

«Віче»

      Партія Інни Богословської «Віче» нарешті презентувала команду, із якою збирається втілювати широко рекламований «Проект розвитку країни». Першою в списку, звісно ж, є сама Богословська. А далі, за повідомленням УНІАН, розташувалися відомий політолог Вадим Карасьов, голова правління компанії «Євротрейд» Михайло Весельський, підприємець Ірина Горіна та голова правління «Родовід-банку» Денис Горбуненко. До списку також увійшли екс-міністр промислової політики Олександр Неустроєв (сьомий) та президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко (22-й).

«Братство»

      Найбільш епатажно свій з'їзд провів блок «Народний трибунал Корчинського-Азарова», тобто блок партій «Братство» та Союзу анархістів України. Їхній форум відбувався на засніженій Замковій горі у Києві. Обраним кандидатам роздали «освячені ножі», бо, як заявив лідер «Братства» Дмитро Корчинський, «без зброї пролетаріям нічого робити у парламенті». Список очолили Дмитро Корчинський і В'ячеслав Азаров. Далі йдуть активісти «Братства», які зараз сидять у СІЗО за участь у хуліганських акціях, — Віктор Швецов, Олександр Лебедєв та Олександр Башарін.

«Трудова Україна»

      «Трудова Україна», зазнавши розколу і низки переговорних невдач, вирішила йти на вибори самостійно. Її список очолив лідер, нардеп Валерій Коновалюк. Другим дещо несподівано виявився одіозний генерал-лейтенант юстиції Микола Обіход, екс-заступник Генпрокурора.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>