Бодiгард як голуб миру

10.12.2005
Бодiгард як голуб миру

Євген Червоненко.

      Указ Президента України Віктора Ющенка про призначення екс-міністра транспорту «губернатором» Запоріжжя з'явився на інтернет-сайті глави держави пізно ввечері у четвер. Область залишалася без голови цілий місяць. Зрештою, позавчора, після повернення з Чорнобиля, Віктор Андрійович прийняв остаточне рішення. «Для мене це було достатньо несподіваною пропозицією, — зізнався новопризначений «губернатор» у інтерв'ю газеті «Коммерсант-Украина». — Хоча не можна сказати, що я вже зовсім не чекав такого рішення, але... Ходили розмови про те, де я буду найбільш ефективним». Почувши нещодавно пропозицію Віктора Ющенка, Євген Червоненко довго не вагався: «Коли мені говорить Президент, у мене нема багато часу на роздуми, тому що в мене така натура — почуття обов'язку превалює над усім».

      Євген Червоненко залишався без посади три місяці. Один із найактивніших учасників Помаранчевої революції, він відійшов у кутки політики після того, як Президент України звільнив уряд Юлії Тимошенко. Значна частина міністрів повернулася до свої крісел на Грушевського. Червоненка ж змінив на «транспортній» посаді його заступник Віктор Бондар. Приблизно з того часу прізвище Євгена Альфредовича згадувалося у корупційних скандалах. І хоча обвинувачення на його адресу не підтвердились, імідж охоронця Ющенка часів виборчої кампанії було дещо зіпсовано. Йому радили відійти з-під софітів Народного союзу «Наша Україна», аби не псувати загальний імідж партії. Червоненко не захотів і виголосив перед партійцями емоційну промову на тему «За що мене здають?», і невдовзі «нашоукраїнці» довірили йому 29-те місце у списку.

      Запорізька область складна. У цьому індустріальному регіоні впливові позиції має чимала кількість політичних сил. Якщо говорити про найсильніших гравців майбутньої виборчої кампанії, то, скажімо, у списку Партії регіонів є керівник «Мотор-Січі» В'ячеслав Богуслаєв, до команди Блоку Тимошенко «затесався» олігарх місцевого походження Василь Хмельницький. Тобто в умовах виборчої конкуренції Червоненку гарантовані перешкоди та протистояння. До того ж на «нашоукраїнців» мають зуба тамтешні соціалісти, які побили горшки з пропрезидентською партією ще в часи «губернаторства» Юрія Артеменка.

      Червоненко готовий до цього. «Губернатор» має врівноважити ці стосунки, — розповів він про боротьбу інтересів у інтерв'ю «Коммерсанту». — Я йду в Запоріжжя, як вважаю, не стільки політичною фігурою, скільки менеджером, і йду з головним девізом: я хочу, щоб у цій області — другій за обсягом донорських внесків у економіку України — навчилися слухати і чути один одного. Зрозумійте, я хочу бути ефективним і не влаштовувати бійню між різними кольорами флангів».

      Призначення Червоненка — доволі сміливий крок. Із-поміж інших у нього є така версія. Навколо певних політиків суспільство бачить негатив. У чомусь справедливо, у чомусь — ні. Власне, довіряючи Євгену Альфредовичу область, йому дають шанс показати, чи справді ефективний із нього чиновник. «Я вважаю, — сказав Червоненко в коментарі прес-службі НСНУ, — що найкраща допомога «Нашій Україні» буде в тому, як своєю поведінкою, поведінкою своєї команди й своїми справами, які я встигну зробити до виборів, ми покажемо, що нова влада виступає за консолідацію усіх українців і за покращення їхнього життя».

 

ДО РЕЧІ

      Як відомо, Президент поставив перед головами облдержадміністрацій, які ввійшли до списку «Нашої України», вибір — або відмовитись від балотування, або залишатись «губернаторами». І вони вже почали визначатись. Так, про відмову від участі в списку заявили керівники Херсонщини та Миколаївщини Борис Сіленков і Олександр Садиков. «Для перемоги ми повинні бути в області, залишатися з людьми і працювати на ті регіони, куди нас призначив Президент», — зазначив у коментарі інтернет-сайту НСНУ пан Сіленков.

      Натомість про намір залишитися в списку заявив «губернатор» Кіровоградської області Едуард Зейналов. Керманичі Чернігівщини і Житомирщини Владислав Атрошенко та Павло Жебрівський вагаються і обіцяють визначитися після розмови з Президентом.

      Нагадаємо, що раніше від участі в списках вже відмовилися «губернатори» Харківщини та Вінничини Арсен Аваков і Олександр Домбровський. Голови Волинської і Львівської областей Володимир Бондар і Петро Олійник хочуть поговорити про це із Президентом.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>