П'ять вечорів на Подолі з Богданом Ступкою

08.12.2005
П'ять вечорів на Подолі з Богданом Ступкою

      З 16 по 20 грудня у кінотеатрі «Жовтень» Кіра Муратова, Микита Михалков, Станіслав Говорухін, Тигран Кеосаян, Михайло Швидкой, Єжи Гофман, Павло Чухрай, Дмитро Месхієв, Олександр Домогаров говоритимуть і показуватимуть киянам, який великий актор Богдан Ступка.

 

      Автором проекту «Кіновернісаж. Богдан Ступка запрошує друзів» несподівано виявився екс-міністр культури Юрій Богуцький. За його словами,  десь під святкування ювілею Богдана Сильвестровича визріла ідея показати весь огром кіноролей українського лицедія №1. Тим паче що останнім часом у Ступки відбою немає від пропозицій — у Росії режисери до нього в черзі стоять, у Польщі після «Огнєм і мечем» і «Старої легенди» — шана і слава, в Україні... А в Україні, правильно, він керує театром. Ось і відповідь на питання, чому серед друзів, перелічених в афіші, немає вітчизняних режисерів. Правда, в ретроспективі фільмів з участю Богдана Ступки покажуть дві картини Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу»(2002) та «Білий птах із чорною ознакою», а зараз актор разом із Ренатою Литвиновою знімається в новій стрічці Кіри Муратової.

      «Кіновернісаж» чітко поділений на п'ять тематичних вечорів — «Богдан Ступка та кіно Росії», «Богдан Ступка і кіно Польщі», «Богдан Ступка і кіно України», «Ступка і копродукція», «Ступка і міжнародні кінофестивалі».  Тепер пройдемося по друзях. У Павла Чухрая Ступка знімався у «Водії для Віри», у Дмитра Месхієва — у «Своїх», у Тиграна Кеосаяна — в новій картині «Заєць над безоднею». Михайло Швидкой — друг-колега по міністерському минулому. В Микити Михалкова Ступка ніколи не знімався і запрошень на майбутнє теж не надходило, але Микита Сергійович запрошував Богдана Сильвестровича очолити журі на останньому Московському МКФ і на міжнародних фестивалях спілкуються регулярно. Крім запрошення Ступки на кіновернісаж, на Михалкова в Києві ще чекає бонус — нагорода Верховної Ради за внесок у розвиток світової культури і в зв'язку з 60-річчям від дня народження. Цей доважок забезпечив зі свого боку спікер парламенту Володимир Литвин, під чиїм патронатом пройде «Кіновернісаж». З Олександром Домогаровим і Мариною Олександровою Богдан Сильвестрович знімався у Єжи Гофмана. А несповідимі шляхи Ступки і Говорухіна пересікалися якраз у журі багатьох фестивалів, теж чималий шматок життя.

      На кіновернісажі можна буде побачити свіжу прем'єру — картину Тиграна Кеосаяна «Заєць над безоднею», в якій художній керівник Театру імені Івана Франка зіграв роль Брежнєва. І прикинути, на яку нагороду наступного року він може претендувати в Росії, тому що останнім часом Богдан Сильвестрович удостоєний і «Ніки», і «Білого орла», і Гран-прі Московського кінофестивалю, і «Золотого Овна». У рамках проекту газета «КоммерсантЪ» влаштовує також вечірку-презентацію нової російської восьмисерійної телевізійної стрічки Володимира Качанова «Взяти Тарантіну», в якій разом знялися наше все Богдан Ступка і їхнє дещо редактор «Комерсанту» Андрій Васильєв. Микита Михалков особисто презентує фільм своєї студії «Три Т» «Статський радник» — без Ступки, але з власною особою, а Станіслав Говорухін відпрацює приїзд представленням своєї останньої стрічки «Не хлібом єдиним» за романом Володимира Дудінцева. Хто не подивився «Стару легенду» Єжи Гофмана, матиме нагоду побачити оптом і фільм, і режисера, і акторів. Те саме з «Огнем і мечем», і «Водієм для Віри». Освіжити в пам'яті події оскарівського номінанта, фільму Режиса Варньє «Схід—Захід»(1999), теж буде до речі. Крім фільмів Юрія Іллєнка, українська ретроспектива включає і картину п'ятнадцятирічної давнини «Із житія Остапа Вишні», в якому актор виконує роль славетного українського гумориста. Такий концентрований і насичений розчин кіно. Так, виявляється, багато встиг Богдан Ступка в кіно. Такі блискучі, великі ролі зіграв, особливо за останні 6 років. І це ніби за дужками, бо в дужках — театр, ролі й ідеологія Національного академічного українського театру.

      Пiсля закінчення прес-конференції «УМ» запитала в Богдана Ступки, чи не боїться він, що його знову звинуватять у передвиборчій піар-кампанії Володимира Литвина. «Ну, це ж не так, — емоційно і пластично смикнувся актор. — Ну, хай розцінюють, і так брешуть як тільки можуть. То ще одна брехня нічого з тобою не зробить. Я хотів, щоб люди подивилися хороше кіно, вперше побачили новий фільм «Заєць над безоднею», вони перші його побачать. І тоді можна й поспілкуватися з людьми, щось для себе дізнатися, винести».